Machinist grondverzet Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25099

In het kort

Zwaar graaf- en grondwerk aanpakken met grote machines. Dat leer je tijdens de mbo-opleiding machinist grondverzet. Je leert graafmachines en wiellaadschoppen (shovels) bedienen en onderhouden. Ben je een harde werker en ben je graag buiten? Dan is dit jouw opleiding.

Downloads

Alle details


Is de opleiding machinist grondverzet iets voor jou?

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding machinist grondverzet leer je werken met graafmachines en wiellaadschoppen (shovels). Je bereidt het werk en de werkplek voor. Hierbij houd je rekening met kabels en rioleringen. Je leert hoe je de machines onderhoudt en repareert.

Ook storingen los jij op. Veilig werken is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Hiervoor haal je de deelcertificaten Veilig graven langs de weg, Veilig werken langs de weg, Veilig hijsen met de grondverzetmachine en VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers). Je doet tijdens de opleiding zoveel mogelijk praktijkervaring op.

Naast theorievakken als Nederlands en rekenen, volg je ook workshops. Deze worden gegeven door de vakbonden Het Zwarte Corps (HZC). Daarnaast zoek je een werkgever. Hier werk je fulltime. Het is de bedoeling dat je minimaal 1600 draaiuren maakt op verschillende machines. Daarna kun je aan de slag als machinist grondverzet.

Wat voor type ben je?

Een goede machinist grondverzet is iemand die:

  • Verantwoordelijkheid neemt
  • Een harde werker is
  • Technisch is

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Machinist grondverzet kun je aan de slag bij aannemersbedrijven, of loonbedrijven. Veel van onze studenten gaan ook werken bij GWW-bedrijven (grond-, water- en wegenbouw) en infra. 
Er is veel vraag naar machinisten. Je vindt dus zeker een werkbedrijf tijdens en na je studie.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 op zak? Dan kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Uitvoerder.

Leerweg

BBL
Tijdens de bbl-opleiding Machinist grondverzet werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf. Eén dag in de week volg je theorie of praktijk op school. 
Bij je leerbedrijf ontvang je direct een prima salaris. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Machinist grondverzet kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Bestratingswerkzaamheden uitvoeren
  • T-rijbewijs
  • Grondwerk

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Machinist grondverzet, Bergen op Zoom, BBL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.