Monteur middenspanningsdistributie Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25274

In het kort

Vind jij het heerlijk om de hele dag te sleutelen? Jij leert tijdens de mbo-opleiding voor monteur middenspanningsdistributie alles over de duizenden trafo- en schakelhuisjes en meer dan honderdduizend kilometer aan middenspanningslijnen en -kabels in ons land. Jij legt de netwerken aan en onderhoudt ze. Jij hebt straks een belangrijke baan voor de woningen en bedrijfspanden in Nederland.

Downloads

Alle details


Is de opleiding monteur middenspanningsdistributie iets voor jou?

Als monteur middenspanningsdistributie werk jij heel precies. Je weet dat je met elektriciteit te maken hebt en dat je je aan veiligheidsregels moet houden. Je bent daarnaast graag de hele dag buiten. Je bent te vinden in de publieke ruimte. Dat betekent dat je te maken hebt met mensen die voorbij lopen, verkeer dat voorbij rijdt en inwoners die afhankelijk zijn van jouw werk.

Tijdens de opleiding

Middenspanning is het meestgebruikte net in het elektriciteitsnet. Jij leert tijdens de opleiding voor monteur middenspanningsdistributie alles over de duizenden trafo- en schakelhuisjes en meer dan honderdduizend kilometer aan middenspanningslijnen en -kabels in ons land. Je verlaagt de hoogspanning, zodat we de elektriciteit in woningen of bedrijfspanden kunnen gebruiken. Daarnaast krijg je begeleiding van de eerste monteur middenspanningsdistributie.

  • Lessen in het onderhouden van het middenspanningsnet
  • De verschillende onderdelen van een middenspanningsnet
  • Hoe je een middenspanningsnet aanlegt
  • Wat de veiligheidseisen zijn bij het werken met elektriciteit in verschillende type weer
  • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt aan nieuwe en bestaande transport- en distributienetten voor overheidsinstellingen, organisaties, fabrieken en woningen. Je bent vaak in dienst van een bedrijf die dit regelt.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Monteur middenspanningsdistributie op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3 Eerste monteur middenspanningsdistributie.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Monteur middenspanningsdistributie kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Digitale vaardigheden basis
  • Verlichtingsinstallaties in ruimtes

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 2) € 126,50*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.