Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25307

In het kort

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties repareer en onderhoud jij installaties voor warm tapwater en klimaatbeheersing bij klanten. Met jouw kennis zorg jij dat alles snel weer werkt. Of het nu een waterpomp, ventilatiesysteem of koelmachine is. Zodat je klant er weer warmpjes bij zit of de was kan doen. Dit is een verantwoordelijke baan waarbij jouw zelfvertrouwen en initiatief goed van pas komt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties iets voor jou?

In jouw baan ga je pas weg bij een klant als de werktuigkundige installatie veilig is en werkt. Je werkt analytisch en hebt technisch inzicht. Je doet er alles aan om kwaliteit te leveren. Dit doe je met een correcte en klantgerichte instelling.

Tijdens de opleiding

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je aan bestaande installaties voor verwarming, warm tapwater en ventilatiesystemen. Dat doe je bij mensen thuis of bij zakelijke klanten. Bijvoorbeeld op een school, een sportaccommodatie, fabriek of kantoor. 

Je leert: voorbereiden van inspecties van installaties en systemen, diagnose stellen en rapporteren resultaten, werkzaamheden uitvoeren en storingen verhelpen, collega's begeleiden met minder ervaring, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Wat voor type ben je?

Je bent servicegericht en klantvriendelijkheidJij zorgt dat je veilig werkt. Je zorgt voor tevreden klanten, want je bent pas klaar als een storing is verholpen of een reparatie is uitgevoerd 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je voor een installatiebedrijf.  Je werkt bijvoorbeeld in woningen of in bijvoorbeeld winkels, ziekenhuizen, kantoorgebouwen of scholen. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 4.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Digitale vaardigheden gevorderd 
  • Duurzaamheid in het beroep C 
  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.