Eerste monteur middenspanningsdistributie Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25766

In het kort

Elk gebouw in Nederland heeft elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld licht of verwarming. Jij bent als toekomstig eerste monteur middenspanningsdistributie daarom ontzettend belangrijk. Leer tijdens deze mbo-opleiding hoe je netwerken aanlegt en onderhoudt met een wisselspanning tussen de 1000 en 51.999 volt. Shocking!

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur middenspanningsdistributie iets voor jou?

Als eerste monteur middenspanningsdistributie werk jij heel precies. Je weet dat je met elektriciteit te maken hebt en dat je je aan veiligheidsregels moet houden. Je bent daarnaast graag de hele dag buiten. Je bent te vinden in de publieke ruimte. Dat betekent dat je te maken hebt met mensen die voorbijlopen, verkeer dat voorbijrijdt en inwoners die afhankelijk zijn van jouw werk.

Tijdens de opleiding

Middenspanning is het meest gebruikte net in het elektriciteitsnet. Jij leert tijdens de opleiding alles over de duizenden trafo- en schakelhuisjes en meer dan 100.000 kilometer aan middenspanningslijnen en -kabels in ons land. Je verlaagt de hoogspanning, zodat we de elektriciteit in woningen of bedrijfspanden kunnen gebruiken.

 • Lessen in het onderhouden van het middenspanningsnet
 • De verschillende onderdelen van een middenspanningsnet
 • Hoe je een middenspanningsnet aanlegt
 • Wat de veiligheidseisen zijn bij het werken met elektriciteit in verschillende type weer
 • Hoe je minder ervaren collega’s begeleidt en de leiding neemt
 • Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt aan nieuwe en bestaande transport- en distributienetten voor overheidsinstellingen, organisaties, fabrieken en woningen. Je bent vaak in dienst van een bedrijf die dit regelt.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Eerste monteur middenspanningsdistributie op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld een studie voor technicus.

Leerwegen

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Eerste monteur middenspanningsdistributie kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Slimme meters
 • Verlichtingsinstallaties in ruimtes

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Eerste monteur middenspanningsdistributie, Bergen op Zoom, BBL

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.