Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25764

In het kort

Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie werk je aan installaties en distributienetwerken. Je geeft leiding aan een team van monteurs. Samen zorgen jullie ervoor dat de installaties voor gas, water en warmte het goed doen. Je werkt bij mensen thuis of bij bedrijven. Soms werk je buiten in de natuur. Waar je ook bent, veiligheid staat bij jou voorop. Je volgt de regels en werkt altijd voor de beste kwaliteit. Je controleert je eigen werk en dat van je collega’s.  

Leer jij graag alles over het aanleggen van transport- en distributienetwerken, verbruikersaansluitingen en meteropstellingen? En lijkt het je leuk om leiding te geven aan een team van monteurs? Dan is de mbo-opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie iets voor jou?

Als eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie heb je een verantwoordelijke taak. Je werkt met distributienetwerken en installaties. Bij bedrijven of bij mensen thuis. Dat betekent dat je altijd netjes en precies werkt, zodat jouw werk van de beste kwaliteit is. Jij zorgt voor een veilige werkplek en geeft graag het goede voorbeeld aan je collega’s. Samen werken jullie aan waterleidingen of gasleidingen.  

Werk jij graag met techniek en lijkt het je leuk om samen met je collega’s de beste distributienetwerken te installeren? Werk jij snel en netjes, zonder de veiligheid van de bewoner en je team uit het oog te verliezen? Dan is de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie iets voor jou.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie: 

 • aanleggen en monteren van distributienetten 
 • aanleggen en monteren van transportnetwerken 
 • collega’s begeleiden  
 • de administratie bijhouden  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie werk je bij:  

 • aannemersbedrijven 
 • energiebedrijven 
 • waterbedrijven 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleiding werkvoorbereider installaties of aan de specialistenopleiding technisch leidinggevende.  

Leerwegen

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Bijvoorbeeld bij één van onze partners:  

Meld je aan voor een werkplek. 

Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Slimme meters

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie, Bergen op Zoom, bbl

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.