Middenkaderfunctionaris infra Breda

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25871

In het kort

Straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen. Oftewel: infrawerken. Als middenkaderfunctionaris infra weet jij hoe je die moet voorbereiden, bouwen en onderhouden. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou?

Straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen. Oftewel: infrawerken. Als middenkaderfunctionaris infra weet jij hoe je die moet voorbereiden, bouwen en onderhouden. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou.

Wat voor type ben je?

Een goede middenkaderfunctionaris infra is iemand die:

 • Zelfstandig en verantwoordelijk is
 • Deskundig en nauwkeurig werkt
 • Met allerlei mensen samenwerkt en duidelijke instructies geeft
 • Rekenkundig en ruimtelijk inzicht heeft
 • Buiten het vak kan denken
 • Communicatief vaardig is
 • Inzicht heeft in procedures en regelgeving
 • Goed kan plannen en organiseren
 • Beschikt over brede, specialistische kennis en vaardigheden

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris infra leer je hoe je infrawerken voorbereidt. Je leert bestektekeningen en ontwerpen maken, berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt en hoe je planningen en begrotingen maakt.

Na de opleiding weet je ook alles van de wetten, regels en eisen waar je mee te maken krijgt. Verder leer je ook hoe de infrawerken (straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen) begeleidt, beheert en onderhoudt.

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als middenkaderfunctionaris infra kun je aan de slag bij architectenbureaus, ontwerpbureaus, woningbouwverenigingen, aannemingsbedrijf of de overheid.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Middenkaderfunctionaris Infra op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Civiele techniek.

Leerweg

BOL 

BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Stage

Stage is een vast onderdeel van je opleiding. Je loopt bijvoorbeeld stage bij een architectenbureau, een woningbouwcorporatie, de gemeente, op kantoor van een aannemer. Of je loop mee met een uitvoerder op een bouwplaats

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding middenkaderfunctionaris infra kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Voorbereiding HBO
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Leidinggeven
 • Orientatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
 • Digitale Vaardigheden voor Gevorderden
 • Maatvoeringstechnieken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Middenkaderfunctionaris infra, Breda, BOL

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.