Biologisch-medisch analist Breda

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25045

In het kort

Als biologisch-medisch analist doe je onderzoek in een laboratorium. Je leert bijvoorbeeld hoe je bloed en weefsel onderzoekt. Maar ook ziektebestrijding en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dit werk is dus heel belangrijk. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig werken.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Biologisch-medisch analist iets voor jou?

Jij wilt graag in een laboratorium aan de slag. Dat is verantwoordelijk werk. Dus je moet nauwkeurig en zorgvuldig leren werken.

In de eerste 2 jaar volg je een algemene basis. Daarna kies je voor een van de profielen:

 • chemisch-fysisch analist
 • biologisch-medisch analist

Je leert tijdens de opleiding

Tijdens de algemene basis krijg je ook de onderwerpen van de chemisch-fysisch analist. Je leert bijvoorbeeld hoe je de kwaliteit van het milieu in de gaten houdt. En hoe je grondstoffen controleert. Of kijkt wat er in de bodem zit. Je maakt een planning, voert analyses uit en interpreteert deze. Je krijgt ook vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 


Je loopt in alle leerjaren stage. Het eerste leerjaar is dat een snuffelstage. Je stageperiodes worden uitgebreider naarmate je verder in je opleiding komt.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Je kunt aan de slag in een laboratorium. Dat kunnen allerlei laboratoria zijn, bijvoorbeeld bij een onderzoeksinstelling of in een ziekenhuis.

Doorstuderen? dat doe je zo

Wil je na je opleiding verder? Dan kun je op het hbo verder studeren, bijvoorbeeld Biologie en medisch laboratorium onderzoek of biologie.

BOL

Deze BOL-opleiding duurt 4 jaar. Met een havo-diploma kun je een verkort traject van 3 jaar volgen. Volg je de bol-opleiding? Dan loop je meerdere keren stage tijdens je studie.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (voorheen lbo diploma),  of
 • Je hebt een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg (voorheen vbo of mavo diploma),  of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding biologisch medisch analist kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Verdieping Cytopathologie
 • Methode-ontwikkeling en validatie
 • Laboratoriumrekenen en wiskunde
 • Bloedafname en omgaan met patiëntmateriaal
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Technisch Onderwijsassistent basis
 • Verdieping histopathologie
 • Verdieping hematologie
 • Biomoleculaire identificatie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Biologisch-medisch analist, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.