Biologisch-medisch analist Breda

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25953

In het kort

Als biologisch-medisch analist doe je onderzoek in een laboratorium. Je onderzoekt bijvoorbeeld weefsel en bloed. Maar ook ziektebestrijding en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dit werk is dus heel belangrijk. Je moet zorgvuldig en met veel aandacht werken. Tijdens de opleiding biologisch-medisch analist leer je precies hoe je dat doet.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding Biologisch-medisch analist iets voor jou?

Je maakt kennis met het laboratorium, met de werkmethoden en de apparatuur. Je leert analyses voorbereiden, materiaal in ontvangst nemen en registreren. Uiteraard leer je hoe je materiaal kunt onderzoeken en hoe je de uitkomsten kunt rapporteren en interpreteren. 

Als biologisch medisch analist onderzoek je materiaal afkomstig van levende organismen. Je verzamelt het biologisch monstermateriaal dat je krijgt aangeleverd. Je analyseert biochemische processen, biomoleculen, cellen, en organismen en bepaalt of grondstoffen, en materialen voldoen aan de gestelde eisen. Je signaleert afwijkingen en neemt beslissingen over vervolgstappen. Je bent geschikt voor dit beroep als je belangstelling hebt voor onderzoeken, analyseren en signaleren van afwijkingen. Je kunt geordend en nauwkeurig werken volgens procedures en richtlijnen, maar je neemt ook initiatief en lost problemen op. Je moet zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen kunnen werken. 

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens de opleiding biologisch-medisch analist:  

 • bloed en weefsel onderzoeken 
 • medicijnen maken 
 • planning maken en uitvoeren 
 • analyses uitvoeren 
 • analyses interpreteren 
 • chemisch-fysische vakken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Tijdens het eerste jaar krijg je ook de onderwerpen van de opleiding chemisch-fysisch analist. Je leert bijvoorbeeld hoe je de kwaliteit van het milieu in de gaten houdt. En hoe je grondstoffen controleert. Of je kijkt wat er in de bodem zit. Je maakt een planning, voert analyses uit en kijkt wat deze betekenen. 

In het tweede jaar van de opleiding kies je een specialisatie:  

 • chemisch-fysisch analist 
 • biologisch-medisch analist 

Stage 

Tijdens de opleiding loop je stage. In het eerste leerjaar is dat een snuffelstage. Hoe verder je komt in de opleiding, hoe uitgebreider de stages worden.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding biologisch-medisch analist werk je in een laboratorium. Bijvoorbeeld in een:  

 • ziekenhuis 
 • onderzoeksinstelling 

Doorstuderen? dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding biologisch-medisch analist? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen biologie of medisch laboratoriumonderzoek.  

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelate

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Heb je een havo-diploma? Dan kun je deze opleiding verkort volgen. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding biologisch-medisch analist kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Verdieping Cytopathologie
 • Methode-ontwikkeling en validatie
 • Laboratoriumrekenen en wiskunde
 • Bloedafname en omgaan met patiëntmateriaal
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Technisch Onderwijsassistent basis
 • Verdieping histopathologie
 • Verdieping hematologie
 • Biomoleculaire identificatie

Leslocaties

Voor de bol-opleidingen biologisch-medisch analist en de opleiding chemisch-fysisch analist zijn er in totaal 90 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 90 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Breda

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Biologisch-medisch analist, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.