Allround laborant Breda

Leerweg BOL
Duur 2,5 jaar
Niveau 3
Crebo 25951

In het kort

Hou jij ervan om van alles te onderzoeken? En doe je dat in stappen en heel precies? Dan ben jij geschikt voor het beroep van allround laborant.

Als allround laborant ontvang je allerlei materialen en je slaat die op in een systeem. Je bereidt monsters voor zodat je collega deze daarna kan onderzoeken. Ook voer je zelf eenvoudige onderzoeken uit volgens vaststaande regels. Na afloop bekijk je of het onderzoek goed is gedaan en geef je de resultaten door aan je leidinggevende. Je werkt in een team en bent zo samen verantwoordelijk voor betrouwbare resultaten. Daarnaast houd je uiteraard je werkplek netjes en beheer je de voorraden.

 

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround laborant iets voor jou?

Als allround laborant onderzoek je stoffen in een laboratorium. Je controleert bijvoorbeeld de kwaliteit van melk in een zuivelfabriek. Of je doet onderzoek naar nieuw waterafstotend textiel. Je werkt volgens een soort recept. Hierin staat precies wat je moet doen. Het is belangrijk dat je alle testen op dezelfde manier doet. Dan kun je de resultaten vergelijken. Vaak gebruik je de microscoop, computer of een speciaal apparaat voor heel precies onderzoek. Soms werk je met gevaarlijke stoffen. Meestal werk je in een team. Je het overleg met collega’s. Je werkt zoveel mogelijk zelfstandig. Maar als het nodig is, helpt je leidinggevende je bij het werk. Soms werk je in ploegendienst. Je hebt oog voor gevaarlijke situaties. 

Tijdens de opleiding 

Je maakt kennis met het laboratorium, met de werkmethoden en de apparatuur. Je leert onderzoeken voorbereiden, materiaal in ontvangst nemen en opslaan in een (digitaal) systeem. Uiteraard leer je hoe je materiaal kunt onderzoeken en hoe je de uitkomsten kunt delen met anderen.  

Dit leer je tijdens de opleiding allround laborant:

 • Grondstoffen controleren
 • Kwaliteit van het milieu meten
 • Bodemonderzoek
 • Biobased economy
 • Planningen maken
 • Materialen controleren en opslaan in een systeem
 • Onderzoeken voorbereiden
 • Onderzoeken uitvoeren
 • Algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen

Tijdens het eerste jaar krijg je onderwerpen uit zowel het biologische werkveld als het chemische werkveld. Je leert bijvoorbeeld hoe je bacteriën kweekt en hoe je de kwaliteit van levensmiddelen controleert. Je maakt een planning, doet onderzoeken en kijkt wat de uitslagen betekenen.

Stage 

Tijdens de opleiding loop je stage. In het eerste leerjaar is dat een snuffelstage. In het tweede en derde leerjaar loop je steeds een halfjaar stage.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding allround laborant werk je in een laboratorium. Bijvoorbeeld in:

  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Chemische industrie
  • Kwaliteitscontrolelaboratorium
  • Water- of milieulaboratorium
  • Ziekenhuis of gezondheidscentrum

Doorstuderen? dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding allround laborant? Dan kun doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Bol

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Heb je een havo-diploma? Dan kun je deze opleiding verkort volgen. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Technisch onderwijsassistent basis
 • Engels A2/B1
 • Nederlands 3F
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

In juli 2024 lees je hier meer over. 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Allround laborant, Breda, bol

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.