Leidinggevende keuken Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25181

In het kort

Als leidinggevende keuken regel je de dagelijkse gang van zaken in de keuken. Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok leer je leiding te geven aan andere koks. Je maakt afdelingsplannen en zorgt dat ze deze uitvoeren. Ook leer je de menukaart zo winstgevend mogelijk te maken. De opleiding leidinggevende keuken bij Curio is uitgeroepen tot TOP-opleiding door de Keuzegids mbo 2019.

Downloads

Alle details


Is de opleiding leidinggevende keuken iets voor jou?

Als leidinggevende keuken zorg je ervoor dat de andere koks weten wat van hen verwacht wordt. Hiervoor maak je werkroosters en planningen. Maar dit is niet alles. Als leidinggevende keuken werk je zelf hard mee om alle gerechten op tijd aan de gasten te kunnen laten uitserveren. Je bent stressbestendig en weet het overzicht in de drukke keuken te bewaren.

Daarnaast ben je een echte regelaar. Je regelt alles op de achtergrond, van de inkoop van de ingrediënten tot aan het samenstellen van het menu. Krijg je na een drukke werkdag spontaan weer energie als je jouw gasten met een tevreden glimlach naar huis ziet gaan? Dan is de opleiding leidinggevende keuken de juiste opleiding voor jou! 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding tot leidinggevende keuken leer je zelf de lekkerste gerechten te verzinnen en bereiden. Maar je weet straks ook hoe je: 

 • Leiding geeft aan andere koks 
 • Een goede menukaart samenstelt 
 • Afdelingsplannen maakt 
 • Overlegt met de leidinggevende bediening 
 • Producten inkoopt en de voorraad beheert 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je toekomstige job is in de horeca, bij bijvoorbeeld een: 

 • Restaurant 
 • Brasserie 
 • Hotelkeuken 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Leidinggevende Keuken op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, naar bijvoorbeeld: 

 • Docentenopleiding  
 • Andere hbo-opleiding

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding leidinggevende keuken kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Eetcultuur en -wensen
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Praktijkopleider 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.