Leidinggevende keuken Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25181

In het kort

Werk jij graag in de keuken? En lijkt het je leuk om meer te doen dan alleen koken? Zoals leidinggeven aan de andere koks? Dan is de opleiding leidinggevende keuken iets voor jou. Je maakt plannen voor het werk in de keuken en zorgt ervoor dat alles goed gaat. Je maakt een mooie menukaart. Eentje die wisselt per seizoen bijvoorbeeld. En een menukaart waar het bedrijf geld mee verdient, want als leidinggevende doe je daar je best voor.  

De opleiding leidinggevende keuken bij Curio is uitgeroepen tot TOP-opleiding door de Keuzegids mbo 2019. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding leidinggevende keuken iets voor jou?

Als leidinggevende zorg jij ervoor dat iedere kok een taak heeft. Zodat iedereen precies weet wat ze moeten doen. Je maakt een rooster en een planning. Daarnaast werk je natuurlijk in de keuken. Je zorgt ervoor dat gerechten op tijd klaarstaan. Zodat de gasten aan tafel écht kunnen genieten. Als leidinggevende keuken ben je niet snel gestrest. Gelukkig maar, want jij zorgt ervoor dat alles goed gaat in de keuken.  

Klinkt goed, toch? Dan is de opleiding leidinggevende keuken iets voor jou. Jij houdt ervan om dingen te regelen. Ook als er niet gekookt wordt. Bijvoorbeeld door de ingrediënten te bestellen en producten te kopen. Je maakt het menu en zorgt ervoor dat het ieder seizoen verandert. Na een drukke dag in de keuken heb je nog maar één ding nodig… De glimlach van een tevreden gast.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • gerechten bereiden  
 • leidinggeven  
 • menukaart maken 
 • plannen maken voor de afdeling 
 • overleggen met de leidinggevende bediening 
 • producten inkopen 
 • voorraad bijhouden 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding leidinggevende keuken werk je in een:  

 • restaurant  
 • brasserie 
 • hotelkeuken

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding leidinggevende keuken? Dan kun je verder studeren aan het hbo.  

Leerweg

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding.  

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding leidinggevende keuken kies je uit deze (en meer) vakken: 

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Eetcultuur en -wensen
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Praktijkopleider 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Leidinggevende keuken, Bergen op Zoom, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.