Junior manager internationale handel Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25879

In het kort

Wil jij later een veelzijdige baan met veel contacten in het buitenland? Ben jij commercieel ingesteld een echte regelaar? Dan is de opleiding junior manager internationale handel misschien iets voor jou? Deze mbo-opleiding niveau 4 is een vervolg op de opleiding commercieel medewerker. Als junior manager internationale handel ben je vooral bezig met commerciële activiteiten, zoals verkopen en onderhandelen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding junior manager internationale handel iets voor jou?

Als junior manager internationale handel ben je een kei in plannen en regelen. Je onderhandelt met de klant, geeft adviezen en onderhoudt relaties. Het is belangrijk dat je de klant goed te woord staat. Daarom ben je op de hoogte van de taal en de cultuur van het exportland. In dit vak plan je het transport van een groot bedrijf. Je zorgt ervoor dat de orders en verzendingen op de juiste manier verlopen. Je regelt de financiering, maakt offertes en sluit verzekeringen af.  

Deze opleiding bieden wij ook tweetalig aan.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding junior manager internationale handel helpen we jou de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je later tijdens je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt, zoals: 

 • analyseren 
 • formuleren en rapporteren 
 • gedrevenheid en ambitie tonen 
 • ondernemend en commercieel handelen 
 • vanuit de klant denken 
 • overtuigen en beïnvloeden 
 • plannen en organiseren 
 • instructies opvolgen 
 • samenwerken 
 • presenteren 

Tijdens de opleiding junior manager internationale handel leer je alles over import en export. Hoe krijg je goederen over de grens en wat heb je ervoor nodig? Je leert ook hoe je exportmarkten analyseert en hoe je exportplannen opstelt. Om je verder te specialiseren kun je extra keuzedelen kiezen. Verder krijg je Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.   

We proberen de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen, vooral in de vorm van projecten. Naast de theorie spelen presentaties, gastlessen, praktijkbezoek, werkstukken, excursies en samenwerking daarom een belangrijke rol. 

De opleiding junior manager internationale handel is een vervolgopleiding op de opleiding commercieel medewerker en duurt 1,5 jaar.  

Stage

Tijdens de totale studie loop je 2 keer een half jaar stage (in leerjaar 2 én leerjaar 3). Tijdens de stage werk je mee binnen het bedrijf en voer je een aantal opdrachten uit voor school.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als junior manager internationale handel kun je alle kanten op in het bedrijfsleven. Er zijn veel verschillende functies en bedrijven waar je aan de slag kunt. Zowel in het binnen- als buitenland. Denk daarbij aan handelsondernemingen, groothandelsbedrijven, exportorganisaties, transportbedrijven en distributiecentra. Een junior manager internationale handel werkt vanuit het kantoor (binnendienst) of gaat naar de klanten toe (buitendienst). In dat geval ben je geregeld in het buitenland. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 junior manager internationale handel op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld richting commerciële economie, bedrijfseconomie of logistiek. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding assistent-manager internationale handel kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Voorbereiding HBO
 • Hbo-doorstroom handel
 • Ondernemerschap MBO
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Frans A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Spaans A2/B1 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Junior manager internationale handel, Breda, BOL
Junior manager internationale handel, Roosendaal, BOL
Junior manager internationale handel (tweetalig), Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.