Junior manager internationale handel Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25879

In het kort

Droom jij van een baan waarmee je veel contact met het buitenland hebt? Werk jij graag met het doel om winst te maken? En hou jij ervan dingen te regelen? Dan is de opleiding junior manager internationale handel echt iets voor jou. Als je werkt in de internationale handel, dan ben je vooral bezig met verkopen en onderhandelen. 

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding junior manager internationale handel iets voor jou?

Als junior manager internationale handel kun je goed plannen en regelen. Je onderhandelt met de klant. Je geeft graag advies en zorgt voor goede relaties. Het is belangrijk dat je goed communiceert met de klant. Daarom weet jij alles van de taal en de cultuur van het exportland. Dat vind je namelijk reuze-interessant. Ben jij dit? Dan is de opleiding junior manager internationale handel iets voor jou.    

Spreek jij goed Engels? Dan kun je deze opleiding ook als tweetalig opleiding doen.

In dit vak zorg je voor de planning en organisatie van een groot bedrijf. Je zorgt ervoor dat de bestellingen en verzendingen op de juiste manier verlopen. Je houdt alle geldzaken in orde, maakt afspraken en stuurt contracten.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding junior manager internationale handel leer je alles over spullen kopen en verkopen in het buitenland. Hoe verstuur je producten naar het buitenland? Wat heb je daarvoor nodig? Je weet precies hoe de markt er in het buitenland uitziet. En hoe je een plan maakt om daarmee te onderhandelen.  

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de opleiding met veel projecten. Eerst leer je de theorie en daarna oefen je met presentaties en werkstukken. Soms werk je alleen, soms werk je in groepen. Leren samenwerken is namelijk belangrijk. Tijdens de opleiding komen experts uit het bedrijfsleven langs. Of je bezoekt ze zelf op kantoor. Zo zie je meteen hoe een bedrijf in de praktijk werkt.  

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • onderzoeken 
 • producten omschrijven  
 • verslagen maken  
 • communiceren met klanten, collega’s en bestuur 
 • vanuit de klant denken  
 • goed met klanten omgaan 
 • regels volgen 
 • vanuit de klant denken  
 • samenwerken 
 • presenteren 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage

Tijdens je studie loop je 2 keer stage. Dit gebeurt in het tweede en derde leerjaar. De stage duurt een half schooljaar. Je werkt mee binnen een bedrijf. Tegelijkertijd werk je aan opdrachten voor school.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding junior manager internationale handel (tweetalig) werk je bij internationale bedrijven. In Nederland, óf in het buitenland. Bijvoorbeeld bij:  

 • handelsondernemingen 
 • groothandelsbedrijven 
 • exportorganisaties 
 • transportbedrijven  
 • distributiecentra 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding junior manager internationale handel (tweetalig)? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen commerciële economie, bedrijfseconomie of logistiek.  

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding assistent-manager internationale handel kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Voorbereiding HBO
 • Hbo-doorstroom handel
 • Ondernemerschap MBO
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Frans A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Spaans A2/B1 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Junior manager internationale handel, Breda, bol
Junior manager internationale handel, Roosendaal, bol - De opleiding zal tweetalig beginnen. De reguliere opleiding gaat van start bij voldoende aanmeldingen in Roosendaal. 
Junior manager internationale handel (tweetalig), Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.