Business administration & control specialist Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25725

In het kort

Is er genoeg geld in de kas? Betalen de klanten op tijd? Maken we wel winst? Hoeveel geld ontvangt een bedrijf en hoeveel geeft het uit? Tijdens de opleiding business administration & control specialist leer je precies hoe je antwoord krijgt op die vragen. En daar houd je je iedere dag mee bezig. Deze mbo-opleiding is zeker iets voor jou als je goed bent met cijfers én je netjes en precies werkt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding business administration & control iets voor jou?

De naam zegt het al: als business administration & control specialist zorg je voor de administratie van een bedrijf of instelling. Je controleert alles wat met geld te maken heeft. Je stuurt rekeningen naar klanten en je betaalt rekeningen die je ontvangt. Je zorgt voor een complete en juiste administratie. Je maakt de jaarrekening en schrijft rapporten voor het bestuur. Je geeft advies over geldzaken en je doet belastingaangifte.  

Lijkt dit je wat? Dan ben je vast goed met cijfers. Je hebt contact met personen of bedrijven van wie je nog geld krijgt. En aan wie jij nog geld moet betalen. Je kunt goed communiceren met klanten, collega’s en het bestuur. Je werkt netjes en precies en weet precies hoe je omgaat met belangrijke informatie. Sommige informatie mag namelijk niet bekend worden. Verder werk je veel met computers en softwareprogramma's. Je bent klantvriendelijk en houd je aan de regels.   

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je de inkoop, de verkoop en de kas van een bedrijf bijhoudt. Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de opleiding met veel projecten. Zo lijkt het net echt. Eerst leer je de theorie en daarna oefen je met presentaties en werkstukken. Soms werk je alleen, een andere keer in groepen. Leren samenwerken is namelijk belangrijk. Tijdens de opleiding komen experts uit het bedrijfsleven langs. Of je bezoekt ze zelf op kantoor. Zo zie je meteen hoe de businesswereld echt werkt. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • controleren van geldzaken  
 • geldzaken bijhouden  
 • bijhouden wie er geld ontvangen en versturen 
 • bijhouden en controleren van de voorraad 
 • afronden van financiële perioden 
 • de belastingaangifte 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage

Tijdens het eerste jaar leer je de theorie. Met deze kennis loop je in het tweede jaar stage. We helpen je bij het zoeken van een mooie stageplaats. Heb je er een gevonden? Dan oefenen we ook hoe je een goede brief schrijft en je stagegesprek voert.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding business administration & control specialist werk je op de administratie van:  

 • bedrijven 
 • instellingen 
 • de overheid   

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding business administratie & control specialist? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleidingen bedrijfseconomie, management economie & recht en accountancy. 

Leerwegen

BOL 
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.  

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding business administration & control kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Oriëntatie Salarisadministratie
 • Ondernemerschap MBO
 • Fiscale werkzaamheden in de praktijk
 • HBO doorstroom financieel administratieve beroepen
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Verdieping kosten in de bedrijfsadministratie
 • Permanence in de bedrijfsadministratie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Breda

Bol Bbl 

 

Roosendaal

Bol

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen de hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Business Administration & Control Specialist, Breda, bbl
Business Administration & Control Specialist, Breda, bol
Business Administration & Control Specialist, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.