Patissier Breda

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 4
Crebo 25797

In het kort

Is speciaal gebak voor jou een feestmaaltijd? Maak jij graag de mooiste taarten? De lekkerste toetjes? En ben je klaar met de mbo-opleiding bakkerij of horeca? Dan is de opleiding patissier iets voor jou. Als patissier maak je het mooiste gebak. En je bedenkt nieuwe recepten. Het liefst voor speciale momenten, zoals een bruiloft. Droom jij ervan om nog beter te worden in je vak?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding patissier iets voor jou?

Je werkt volgens een goede planning. Dat moet ook wel, want jouw taarten moeten op tijd klaar zijn. Tegelijk pas je je goed aan, zodat je met iedere klant kunt samenwerken. Heeft de klant een bijzondere wens? Jij maakt het waar. Met de mooiste kleuren en smaken maak jij iets bijzonders. Je werkt graag met nieuwe technieken en herkent verschillende smaken. Zit je op het puntje van je stoel? Dan is de opleiding patissier iets voor jou.  

Als patissier maak je taarten voor bijzondere evenementen. Bijvoorbeeld voor een bruiloft of een groot feest. Je maakt verschillende soorten gebak. Het liefst volgens de nieuwste ontwikkelingen in het vak. Zodat je je klanten verrast met steeds weer iets nieuws. Als patissier werk je alleen óf in een team. Wanneer je in een team werkt, geef jij leiding aan je collega’s.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • werken met de nieuwste technieken en gereedschappen  
 • maken van showstukken, desserts en chocoladewerk 
 • suikertrekken  
 • kwaliteit controleren en beoordelen 
 • plannen en organiseren  
 • patisserie- en ijsproducten maken 
 • creatief denken  
 • nieuwe recepten bedenken  
 • logo ontwerpen en presenteren van producten  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding patissier werk jij bij een:  

 • banketbakkerij  
 • patisserie  
 • luxe hotel  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding patissier? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen bachelor docent consumptieve techniek, small business en retail management of voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie. 

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

De opleiding patissier is een specialistenopleiding. Je hebt een mbo-diploma niveau 3 voor hetzelfde beroep of in dezelfde richting.   

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een andere bol-opleiding niveau 4. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding patissier kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag niv 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Patissier, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.