Patissier Breda

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 4
Crebo 25797

In het kort

Jij hebt een passie voor banket én een niveau 3 of 4 opleiding bakkerij en/of horeca op zak? Dan zorgt de opleiding Patissier dat je nog beter wordt in je vak. Als patissier bedenk je zelf nieuwe en originele recepten. Dit doe je vaak voor speciale momenten, zoals een bruiloft, een jubileum of andere evenementen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding patissier iets voor jou?

De patissier maakt de meest bijzondere taarten en lekkerste toetjes voor speciale gelegenheden als bruiloftenen partijen. Deze opdrachten werk je alleen uit of met een team. Soms wordt er van je verwacht dat je collega’s begeleidt. Als patissier volg je de trends op de voet. Je bent graag de eerste die deze trends doorvertaalt naar een nieuwe creatie om klanten mee te verrassen.

Je bent goed in plannen, zodat je opdrachten op tijd af komen. Maar je bent ook flexibel. Hierdoor kun je perfect inspelen op de wensen van de klant. Daarnaast is je smaakontwikkeling indrukwekkend. Want wat jij maakt moet er fantastisch uitzien én geweldig smaken. Durf je deze uitdaging aan? Geef je dan op voor de éénjarige opleiding tot patissier! 

De opleiding patissier is een bbl-opleiding en duurt 1 jaar. Je krijgt praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en -technieken. Tijdens de opleiding krijg je diverse masterclasses van zeer ervaren gastdocenten. Zij behoren tot de top op dit vakgebied. Je leert onder andere hoe je showstukken, desserts en chocoladewerk maakt. En je krijgt les in vakken als plannen en organiseren. We bieden je ook de mogelijkheid om de opleiding praktijkopleider of doorstroom naar het hbo te volgen. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding patissier leer je:

 • Werken met de nieuwste technieken en gereedschappen 
 • Maken van showstukken 
 • Suikertrekken 
 • Kwaliteit van het eindresultaat controleren en beoordelen 
 • Plannen en organiseren 
 • Vervaardigen van patisserie- en ijsproducten 
 • Creatief denken 
 • Ontwikkelen van nieuwe recepturen 
 • Logo ontwerpen en presenteren van producten 

Hiernaast krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als patissier kun je werken bij een: 

 • (Ambachtelijke) Banketbakkerij 
 • Patisserie 
 • Luxe hotel 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma niveau 4 Patissier op zak? Dan kun je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals: 

 • Bachelor Docent Consumptieve Techniek 
 • Small Business en Retail Management 
 • Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Specialistenopleiding niveau 4 

 • Voor deze specialistenopleiding heb je een mbo-diploma op niveau 3  nodig van de vakopleiding voor hetzelfde beroep of dezelfde richting. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding patissier kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag niv 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Patissier, Breda, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.