Leidinggevende bakkerij Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25720

In het kort

Als leidinggevende bakkerij zorg je dat de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij soepel verlopen. Je vindt het heerlijk om de schakel te zijn tussen het management en de werkvloer. Tijden de opleiding leer je hoe je producten en processen verbetert. Je leert ook nieuwe producten en recepten te bedenken. Kwaliteit is de rode draad.

Downloads

Alle details


Is de opleiding leidinggevende bakker iets voor jou?

De leidinggevende bakkerij is zakelijk en kwaliteitsbewust als het gaat om de dagelijkse operatie van de bakkerij. Je hebt een kritische blik, want er is altijd ruimte voor verbetering. Moeiteloos schakel jij tussen de belangen van het management en die van de mensen op de werkvloer. Je bemiddelt als dit nodig is. Je creativiteit kun je heerlijk kwijt in het verzinnen van een nieuw product of recept.

Als leidinggevende bakkerij heb jij de dagelijkse leiding over de werkzaamheden in de bakkerij. Je neemt die verantwoordelijkheid zeer serieus. Ook als de administratie gedaan moet worden. Maar juist de afwisseling maakt dit tot een geweldige functie. Ben jij dit? Dan zien we jou volgend schooljaar!

Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding leidinggevende bakkerij zul je merken dat kwaliteitsbewustzijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heel belangrijk zijn in deze functie. Je leert ook hoe je:

 • Alle apparatuur bedient in de bakkerij, van koel- tot rijskast
 • De kwaliteit van de producten en processen verbetert
 • Nieuwe producten en recepten bedenkt
 • De zakelijke kant van de bakkerij organiseert
 • Leiding geeft aan de mensen op de werkvloer

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Leidinggevende Bakkerij kun je:

 • Je eigen bakkerij beginnen.
 • Leiding geven bij een bakkerij met meerdere filialen.

Waar je gaat werken, bepaalt welke producten je gaat maken.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Leidinggevende Bakkerij op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo.

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding uitvoerend bakker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Praktijkopleider
 • Streekproducten
 • Voedingsleer gevorderd
 • Verdieping bakkerijgrondstoffen

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Leidinggevende bakkerij, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.