Eerste autospuiter Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25229

In het kort

Tijdens de mbo-opleiding tot eerste autospuiter leer jij de kneepjes van het spuitvak. Het is namelijk niet zomaar een potje schilderen. Daarnaast ervaar je hoe het is om leiding te geven aan een team met collega’s. Is deze interessante en verantwoordelijke baan wat voor jou?

Downloads

Alle details


Is de opleiding eerste autospuiter iets voor jou?

Natuurlijk hou jij van auto’s. Daarom zorg jij ervoor dat je je gespoten auto’s altijd als nieuw aflevert bij de klant. Je voelt je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het spuitwerk. Je werkt heel precies. Daarnaast ben jij een echte leider. Je stuurt collega’s aan en houdt de planning in de gaten. Vind jij het ook leuk om elke dag contact te hebben met klanten? Dan is deze opleiding wat voor jou. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding eerste autospuiter reinig, schuur en plamuur je de beschadigde carrosseriedelen van auto’s. Je volgt een praktijkgerichte studie, want dit werk doe je echt met je handen. Je leert leiding geven aan een team met collega’s. Wat je ook leert: 

 • Hoe je een plamuurlaag legt op de nieuwe onderdelen van de auto. 
 • Hoe je de plamuurlaag schuurt met een schuurmachine. 
 • Hoe je de auto vrij van stof en vet maakt. 
 • Hoe je de goede kleur bepaalt voor met de kleurcodes. 
 • Hoe je de auto het beste spuit.  
 • Hoe je de auto controleert op plekken die je misschien hebt overgeslagen. 
 • Hoe je bepaalt of een auto klaar is om aan de klant terug te geven. 
 • Hoe je de administratie van de garage goed bijhoudt. 
 • Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt in verschillende autogarages. 

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste autospuiter kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Schadecalculatie in de carrosseriebranche
 • Carrosserieschade herstellen met behulp van vervormende technieken
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Digitale Vaardigheden Basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.