Autoschadehersteller Breda

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25225

In het kort

Werk jij graag met je handen? En lijkt het je leuk om de hele dag te sleutelen aan auto’s? Bij de opleiding autoschadehersteller leer je om auto’s met schade weer als nieuw te maken. Is iemand bijvoorbeeld tegen een paal gereden? Of in een sneeuwbui tegen een hek? Jij helpt hun auto weer de weg op.

Downloads

Alle details


Is de opleiding autoschadehersteller iets voor jou?

Jij bent een echte doener. Als autoschadehersteller werk je de hele dag met je handen. Je hebt gevoel voor techniek en repareert elke schade. Je verricht voorbewerkingen, zodat de autospuiters het daarna perfect kunnen afwerken. Je plamuurt en schuurt als de beste. Vind jij het ook leuk om elke dag contact te hebben met klanten? Dan is deze opleiding wat voor jou. Tijdens de opleiding tot autoschadehersteller leer je carrosserieschades repareren en de systeemonderdelen in de auto’s te vervangen.

Wat je nog meer weet als je je diploma hebt:

  • Hoe je ontdekt wat er moet worden gerepareerd aan de auto.
  • Hoe je een plamuurlaag legt op de nieuwe onderdelen van de auto.
  • Hoe je de plamuurlaag schuurt met een schuurmachine.
  • Hoe je de auto vrij van stof en vet maak.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt straks werken in verschillende autogarages.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Autoschadehersteller op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3, bijvoorbeeld de studie voor Eerste autoschadehersteller. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Autoschadehersteller kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Digitale vaardigheden basis 
  • Voorbewerken van ondergronden 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2
Wettelijk cursusgeld 2018-2019 (BBL) vanaf 18 jr €588,- €588,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Wettelijk cursusgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding volgt. Cursusgeld dat in rekening gebracht wordt, moet altijd betaald worden. Dit geldt ook als de student het College voortijdig verlaat (na 1 oktober 2019) of als hij/zij alleen het praktijkgedeelte (BPV) doet.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2
Licentie rekenen €41,74 €29,75
Licentie Taal €41,74 €29,75
Overall (indien nog niet in bezit) €35,33  
Veiligheidsschoenen (indien nog niet in bezit) €28,03  
Carrosserie periode 1 en 2 boek €97,41  
Carrosserie periode 3 en 4 boek €107,69  
Carrosserie 2e leerjaar boek   €153,97

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2
Introductiedag €46,-  

*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Keuzedelen

Leerjaar 1 2
K0022 | digitale vaardigheden basis gratis  
K0131 | voorbewerken van ondergronden   gratis
K0080 | oreintatie op ondernemerschap   gratis

*De kosten voor keuzedelen zijn afhankelijk van de configuratiekeuze

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.