Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Bergen op Zoom

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25171

In het kort

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw zorg je voor een warm welkom. De gasten in jouw restaurant of hotel hebben dankzij jou een fantastische tijd. Jij zorgt ervoor dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, werk je samen met een team. Je begeleidt je collega’s. Het is dus belangrijk dat je goed kunt luisteren en duidelijke afspraken maakt. Een belangrijke taak? Jazeker. Gelukkig werk jij goed samen met de leidinggevende. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw iets voor jou?

Als gastheer/-vrouw werk je in restaurants, cateringbedrijven of hotels. Maar ook van een vergadering of bijeenkomst maak jij een bijzondere dag. Jij weet hoe je de klant bedient. Bijvoorbeeld hoe je dranken inschenkt en gerechten uitserveert. Maar ook hoe je iemand een warm welkom geeft. Of juist op een nette manier de rekening brengt. Drukte in het restaurant? Een onverwacht probleem op de werkvloer? Geen paniek. Jij weet precies wat je moet doen om het op te lossen. Daarnaast ben je ook nog eens handig met een computer. Want de gegevens van de klant moeten bijgehouden worden. Gelukkig is ook dat voor jou geen probleem.  

Een gastheer/-vrouw zorgt graag voor anderen. Je maakt gemakkelijk een praatje en mensen voelen zich snel op hun gemak bij jou. Je weet alles van je vak en tegelijk ben je geduldig. Jij begrijpt waar een ontevreden klant mee zit. Daarom kom je altijd snel met een oplossing. Daarnaast ben je ook een verkoper. Want je snapt dat het bedrijf waar je werkt winst moet maken. Ben jij dit? Dan is de opleiding gastheer/-vrouw iets voor jou.

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • gasten ontvangen en naar hun tafel begeleiden  
 • dranken inschenken en gerechten uitserveren  
 • draagtechnieken 
 • de rekening presenteren 
 • gegevens van de klant verwerken in de administratie 
 • taken om het werk voor te bereiden en af te sluiten 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je hier: 

 • hotels 
 • restaurants 
 • sterrenrestaurants 
 • eetcafés 
 • cateringbedrijven  
 • vergader- en congrescentra  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleidingen leidinggevende restaurant of manager/ondernemer horeca.  

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding zelfstandig werkend gastheer-/vrouw kies je uit deze (en meer) keuzedelen:
 • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Bereidt gerechten
 • Eetcultuur en -wensen
 • Lean en creatief

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, Bergen op Zoom, bbl
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.