Uitvoerder bouw/infra Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25119

In het kort

Droom jij van een baan in de bouw? Geef je graag leiding en ben je een goede planner? Dan is de mbo-opleiding uitvoerder bouw/infra iets voor jou. Van woningen tot winkelgebouwen, als uitvoerder bouw/infra zorg jij dat alles goed geregeld is. Je organiseert het werk op de bouwplaats en je hebt de leiding. Tijdens de opleiding leer je berekeningen maken en verschillende materialen gebruiken. Je leert ook hoe je goed leiding geeft en jouw plannen duidelijk uitlegt. Volgen medewerkers in de bouw jouw aanwijzingen straks op?  

Downloads

Alle details


Is de opleiding uitvoerder bouw/infra iets voor jou?

Als uitvoerder bouw/infra organiseer je het werk op een bouwplaats. Je bedenkt wat er allemaal nodig is, zoals de mensen en de materialen. Je verdeelt de taken en houdt de planning goed in de gaten. Je berekent de kosten en zorgt ervoor dat alles binnen budget blijft. Dat is een serieuze taak, net als de veiligheid. Daarom volg je de veiligheidsregels precies. Dankzij jou gaat de bouw zoals gepland. Je hebt veel contact met leveranciers en onderaannemers. Eigenlijk kun jij het met iedereen goed vinden, waarschijnlijk omdat je dingen zo goed uitlegt. Ben jij straks de leider van een mooi bouwproject?  

Tijdens de opleiding leer je alles over het bouwproces. Je leert bouwtekeningen lezen en het budget plannen. Je leert hoe je leidinggeeft en dingen duidelijk uitlegt. Je leert netjes en nauwkeurig werken én welke wetten gelden op de bouwplaats.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding uitvoerder bouw/infra:  

 • Plannen en organiseren binnen een bouwproces 
 • Organiseren van een bouwproject 
 • Berekeningen en planningen maken 
 • Leidinggeven aan mensen in de bouw 
 • Mensen instructies geven, motiveren en controleren 
 • Werken volgens wetten en regels 
 • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding uitvoerder bouw/infra vind je een baan bij:  

 • Bouwbedrijven 
 • Timmerbedrijven 
 • Woningcorporaties 
 • Gemeenten 
 • Aannemers 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding uitvoerder bouw/infra? Dan kun je verder studeren aan het hbo.  

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding uitvoerder bouw/infra kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Leidinggeven
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden gevorderd

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Uitvoerder bouw/infra (bouw), Breda, bbl
Uitvoerder bouw/infra (infra), Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.