In het kort
Straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen. Oftewel: infrawerken. Als middenkaderfunctionaris infra weet jij hoe je die moet voorbereiden, bouwen en onderhouden. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou.
Alle details
Is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou?
Straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen. Oftewel: infrawerken. Als middenkaderfunctionaris infra weet jij hoe je die moet voorbereiden, bouwen en onderhouden. Van ontwerp tot het eindresultaat, jij bent overal bij betrokken. Heb jij ruimtelijk inzicht en kun je goed plannen en organiseren? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris infra iets voor jou.
Wat voor type ben je?
Een goede middenkaderfunctionaris infra is iemand die:
- Zelfstandig en verantwoordelijk is
- Deskundig en nauwkeurig werkt
- Met allerlei mensen samenwerkt en duidelijke instructies geeft
- Rekenkundig en ruimtelijk inzicht heeft
- Buiten het vak kan denken
- Communicatief vaardig is
- Inzicht heeft in procedures en regelgeving
- Goed kan plannen en organiseren
- Beschikt over brede, specialistische kennis en vaardigheden
Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris infra leer je hoe je infrawerken voorbereidt. Je leert bestektekeningen en ontwerpen maken, berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt en hoe je planningen en begrotingen maakt.
Na de opleiding weet je ook alles van de wetten, regels en eisen waar je mee te maken krijgt. Verder leer je ook hoe de infrawerken (straten, wegen, bruggen, viaducten, rioleringen en funderingen) begeleidt, beheert en onderhoudt.
Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.
Na je opleiding
Hier kun je gaan werken
Als middenkaderfunctionaris infra kun je aan de slag bij architectenbureaus, ontwerpbureaus, woningbouwverenigingen, aannemingsbedrijf of de overheid.
Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Middenkaderfunctionaris Infra op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Civiele techniek.
Leerweg
BOL
BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.
Stage
Stage is een vast onderdeel van je opleiding. Je loopt bijvoorbeeld stage bij een architectenbureau, een woningbouwcorporatie, de gemeente, op kantoor van een aannemer. Of je loop mee met een uitvoerder op een bouwplaats
Begeleiding
Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.
Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.
Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.
Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.
Zo word je toegelaten
- Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
- Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
- Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.
Keuzedelen
Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.
Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.
Volg deze extra vakken
Bij de opleiding middenkaderfunctionaris infra kun je onder andere deze keuzedelen volgen:
- Voorbereiding HBO
- Duurzaamheid in het beroep D
- Leidinggeven
- Orientatie op ondernemerschap
- Voorbereiding HBO Wiskunde voor de techniek
- Digitale Vaardigheden voor Gevorderden
- Maatvoeringstechnieken
Leslocaties
Breda
- BOL
Dit kost het
Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.
Wettelijke bijdrage schoolkosten | |
schooljaar 2022-2023 (BOL) | € 1.239 |
Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).
Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten
Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?
Bekijk hier het kostenoverzicht:
Aanmelden
Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.
Opleiding | |
Middenkaderfunctionaris infra, Breda, BOL |
Aanmelden
Aanmelden
|
Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.
Loop een dagje mee op het mbo
Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.
Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.