Allround meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer Bergen op Zoom

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25926

In het kort

Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding waarbij je alles leert over meubels maken? Bijvoorbeeld op maat gemaakte kasten of keukens voor in een schip? Als allround meubelmaker weet jij alles van werken met hout. Je meet alles netjes op en zorgt voor het plaatsen van de meubels. Jouw producten zijn oersterk en passen perfect. Voor welk interieur maak jij straks meubels? 

Helaas zit deze opleiding vol. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer iets voor jou?

Je werkt graag met machines en hout. Je maakt keukens en kasten voor veel verschillende ruimtes, zoals huizen, winkels, kantoren en schepen. Eigenlijk maakt het niet uit wat je maakt, want je meet alles precies op. Je let ook goed op de wensen van de klant. Een uitdagende opdracht vind je juist leuk. Jouw klanten hebben plezier van jouw kasten en keukens, omdat ze hen helpen om fijn te leven of slim te werken. Als allround meubelmaker ben je verantwoordelijk voor het hele proces. Is deze leuke baan iets voor jou?  

Ben je verantwoordelijk? Werk je netjes en precies? Meet je dingen precies op en houd je je aan de veiligheidsregels? Vind je het daarnaast leuk om in een team te werken en de taken te verdelen? Dan is de mbo-opleiding allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer iets voor jou. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • werken met machines 
 • werken met hout
 • houtbewerking  
 • interieurbouw  
 • maten meten  
 • meubels monteren  
 • meubels plaatsen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je kunt de opleiding volgen via:

 • Beroepsbegeleidende leerweg (bbl): studeren met stages (minimaal 15 studenten)
 • Beroepsopleidende leerweg (bol): werken en een dag studeren

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je in:  

 • de meubelindustrie 
 • een houtbewerkingsbedrijf 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer? Dan kun je verder studeren op niveau 4.  

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Bijvoorbeeld bij één van onze partners.
Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Helaas zit deze opleiding vol. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Opleiding  
Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, Bergen op Zoom, bbl  
Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, Bergen op Zoom, bol  

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.