Marketing & communication specialist Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25727

In het kort

Denk jij bij het zien van een product meteen aan een flitsende reclame? Weet jij precies welke influencers de nieuwste ontwikkelingen volgen? En ben jij goed in het maken van mooie teksten? Tijdens de opleiding marketing & communication specialist leer je alles over marketing en communicatie. Schrijven, praten, online en offline reclame. Jij weet er alles van. Ontwerp jij straks reclames? Maak jij een nieuw product populair? En maak jij plannen met influencers? Met deze opleiding kan het. 

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding Marketing & communication specialist iets voor jou?

De markt onderzoeken. Nieuwe ontwikkelingen volgen. Acties bedenken. Een marketingplan maken. Én een communicatieplan schrijven. Als marketing & communication specialist ben jij de expert. Je leert ook wat een huisstijl is, hoe je drukwerk voorbereidt en hoe je werkt met vormgevingsprogramma’s. Sociale media en een website onderhouden doe jij met gemak. En plezier.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je de basis over bedrijven die diensten verkopen. Daarna leer je meer over marketing en communicatie. Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • consumentenmarketing (van bedrijf naar klant) 
 • bedrijfsmarketing (van bedrijf naar bedrijf) 
 • winkelcommunicatie 
 • marktonderzoek 
 • verkopen 
 • communiceren binnen een bedrijf 
 • communiceren met klanten en zakenpartners 
 • communiceren met een groot publiek 
 • huisstijl 
 • voorlichting 
 • online marketing: sociale media, online reclame maken, zoekmachinemarketing en websites ontwerpen 
 • computerprogramma’s gebruiken om mee te ontwerpen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de opleiding met veel projecten. Zo lijkt het net echt. Eerst leer je de theorie en daarna oefen je met presentaties en werkstukken. Soms doe je die alleen, maar ook werk je vaak in groepen. Leren samenwerken is namelijk belangrijk. Tijdens de opleiding komen experts uit het bedrijfsleven langs. Of je bezoekt ze zelf op kantoor. Zo zie je meteen hoe een bedrijf echt werkt.

Stage

Tijdens het eerste jaar leer je de theorie. Met deze kennis loop je in het tweede en derde jaar stage. De stage duurt een half schooljaar. We helpen je bij het zoeken van een mooie stageplaats.  

Studietempo

Denk je dat je de studie eerder kunt afmaken? Dan helpen we je graag om de studie in 2 jaar te doen. Heb je meer tijd nodig? Ook dat is geen probleem. Samen kijken we wat kan.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Met de opleiding marketing & communication specialist vind je werk op de marketingafdeling van een bedrijf. Als online marketeer, PR-medewerker of -voorlichter of algemeen marketing- en communicatiemedewerker. Bijvoorbeeld bij:  

 • bedrijven 
 • organisaties 
 • de overheid 
 • communicatiebureau 
 • marketingbureau 
 • reclamebureau 
 • evenementenbureau 
 • marktonderzoekbureau 
 • je eigen bedrijf  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding marketing & communication specialist? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan deze studies: commerciële economie, marketing management, communicatie, creatieve industrie, vrijetijdsmanagement, marketing & sales, of communication & multimedia design. 

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Docent Jan

Studiekeuzegids Jan van der Coer 

Of je nu accountmanager wilt worden, marketingspecialist of salesmedewerker, commerciële vakken hebben voor 75% dezelfde basis. Daarom starten studenten groothandel, sales en marketing, retail en international business studies met hetzelfde basisjaar. Docent marketing Jan van der Coer is één van de ontwerpers van dit basisjaar. “Studenten gaan vier dagen per week naar school, elke vrijdag gaan ze naar een echte retailer, groothandel of salesafdeling om praktijkopdrachten te doen. Zo ontdek je het beste waar je enthousiast van wordt en wat voor werk bij je past.”

Het basisjaar economie en ondernemen geeft alle studenten de kans om zich te oriënteren op verschillende studierichtingen. Na het eerste studiejaar kies je een uitstroomrichting, bijvoorbeeld ondernemer handel, retailspecialist of accountmanager. Daar ga je de jaren daarna mee verder. Jan: ”Bij het ontwerp van dit basisjaar hebben we kritisch gekeken of we ons onderwijs goed hebben ingericht: zijn de lessen actief, is de studentbegeleiding op orde en zit er genoeg praktijk in het onderwijsprogramma? Daar kan ik voor de volle 100% ‘ja’ op zeggen.”

Dankzij het basisjaar krijgen studenten goed inzicht in wie ze zijn en wat bij ze past. “Iedereen kan zich breed oriënteren. Het basisjaar bestaat uit blokken van steeds zeven of acht lesweken. In die tijd bezoeken ze op zes vrijdagen een bedrijf waarvoor ze een opdracht uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld een kort marktonderzoek zijn of een analyse van verkoopgesprekken. En uiteraard krijgen ze feedback van de bedrijven. Daarop moeten ze dan weer reflecteren.”

Zoenthousiast als Jan is over het basisjaar, zo enthousiast is hij ook om docent te zijn. “Ik kom steeds weer tot andere inzichten door mijn studenten. Sommigen hebben al een eigen bedrijf, bepaalde passies die je niet achter iemand zou zoeken of behoeften die anders liggen dan je als onderwijsteam had verwacht. Ik leer van  mijn studenten. Dat is echt vet.”

Bij onze opleidingen hebben we veel mooie projecten. Jan: “Bijvoorbeeld het salespracticum. Daar begeleiden we de studenten bij het ontwikkelen van salescompetenties, zoals communicatieve vaardigheden en met zelfvertrouwen je boodschap overbrengen.” Verder organiseren de studenten ook de stagemarkt. Hier komen bedrijven naartoe die op zoek zijn naar stagiairs in commerciële functies. “Op zo’n markt zien de bedrijven de studenten op een andere manier.”

De fijnste plek op school vindt Jan het practicumlokaal. “Het practicumlokaal hebben we ingericht als een flexibele werkruimte. Studenten kunnen kiezen waar ze willen zitten: naast elkaar aan een bureau, apart in de zithoek, lekker actief aan de statafel of afgesloten in een telefooncel. Een fijne omgeving om te werken.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding marketing & communication specialist kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Commercie
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Hbo-doorstroom handel
 • Spaans A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Voorbereiding HBO
 • Ondernemerschap MBO
 • Doelgericht tekstschrijven
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Basis webdevelopment
 • Marketing verdieping
 • Persoonlijk profileren
 • Online marketingverdieping

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Aanmelden

Zakelijke dienstverlening
Als student van zakelijke dienstverlening krijg je op niveau 4 een gezamenlijk en breed basisdeel van een half jaar. Daarna kun je uitstromen in één de volgende richtingen: bedrijfsadministratie, marketing en communicatie, recht, verzekeringen en hr en managementassistent.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Marketing & Communication Specialist, Breda, bol
Marketing & Communication Specialist, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.