Uitvoerder bouw/infra Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25119

In het kort

Van woning- tot winkelgebouwen en aanleg van wegen. Als uitvoerder bouw/infra zorg jij dat het soepel verloopt. Je organiseert het werk op de bouwplaats en je hebt de dagelijkse leiding. Neem jij graag het voortouw en kun je goed plannen? Dan past de opleiding uitvoerder bouw/infra helemaal bij jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding uitvoerder bouw/infra iets voor jou?

Als uitvoerder bouw/infra organiseer je het werk op een bouwplaats. Je bedenkt wat er allemaal nodig is, regelt de mensen en materialen, verdeelt de taken en je hebt de dagelijkse leiding. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Je hebt contact met leveranciers en onderaannemers. Verder bewaak je de begroting en ben je verantwoordelijk voor de veiligheid.

Wat voor type ben je?

Een goede uitvoerder bouw/infra is iemand die:

 • Een bouwkundig inzicht heeft             
 • Goed kan plannen en organiseren
 • Heel precies berekeningen kan maken
 • Leiding kan geven
 • Kan uitleggen
 • Anderen kan motiveren
 • Kennis van wet- en regelgeving heeft

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding uitvoerder bouw/infra leer je alles over het bouwproces. Van bouwtekeningen lezen tot planningen en begrotingen maken.

Verder leer je onder andere:

 • De verschillende onderdelen van het bouwproces goed op elkaar te laten aansluiten
 • Plannen en organiseren
 • Coördineren van een bouwproject
 • Leidinggeven en taken verdelen aan de mensen die werkzaam zijn op de bouwplaats
 • Mensen instrueren, motiveren en controleren
 • Accuraat werken
 • Berekeningen, begrotingen en planningen maken
 • Kennis van wet- en regelgeving

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als uitvoerder bouw en infra kun je onder andere aan de slag bij een bouwbedrijf, een timmerbedrijf, een woningcorporatie, een gemeente of een aannemer.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Uitvoerder bouw/infra op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Leerweg

bbl
Kies je voor een bbl-opleiding? Dan werk je 5 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je 1 of 2 avonden per week naar school voor theorie.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het zorgteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding uitvoerder bouw/infra kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Leidinggeven
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden gevorderd

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Uitvoerder bouw/infra (Bouw), Breda, bbl
Uitvoerder bouw/infra (Infra), Breda, bbl

 

Instroom februari 2024

Sommige opleidingen bij Curio starten ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan, zodra je jouw opleiding kiest. Er staat dan 'instroom februari 2024' bij. 

Staat jouw startmoment hier niet bij? En wil je in februari starten? Vul je gegevens in via de onderstaande link. We gaan dan samen kijken wat mogelijk is.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.