Maak kennis met de Skills deelnemers: van elektrotechniek tot hospitality en van kapper tot dier!

Van elektrotechniek tot hospitality en van kapper tot dier. Bij de Skills wedstrijden komen ze allemaal aan bod. Skills is dé beroepenwedstrijd van Nederland. Op 21 en 22 maart 2024 strijden 600 finalisten uit het hele land tegen elkaar in een Nederlands Kampioenschap om de beste te worden in hun vakgebied. Bij Curio dagen we onze leerlingen en studenten uit om het beste uit zichzelf te halen en bereiden we jongeren voor op de toekomst. De leerbehoefte van de leerling of student staat daarin centraal. De ervaring die de leerlingen en studenten opdoen tijdens Skills dragen daar aan bij. Vanuit Curio zijn er nog 24 leerlingen en studenten in de race die kans maken op de titel beste vakman/-vrouw van Nederland. 

Een deel van deze toppers stelt zich graag jullie voor. 

Thomas

"Elektrotechniek past bij mij, ik heb altijd al dingen in elkaar gezet. Instructeur Mark van Gils heeft me genomineerd voor deze wedstrijd. Op school doe ik het goed. Via IW Brabant-Zeeland werk ik bij totaalinstallateur Van Dijk in Made. Het mooie van deze wedstrijd is dat je kunt laten zien wat je vak inhoudt. Dankzij foto’s van de afgelopen jaren weet ik wel ongeveer wat er van me verwacht gaat worden: een kast programmeren die van alles in werking zet, bijvoorbeeld lampen. Hoe verder ik kom in deze wedstrijd, hoe vaker ik het ga delen op social media."

Thomas Ligtvoet
Sem En Elouise

Sem en Elouise

"We vinden het superfijn om onze opleiding te representeren tijdens deze beroepenwedstrijd. Ons belangrijkste doel is om te laten zien dat hospitality een leuke opleiding is. Die is heel breed, je kunt er heel veel kanten mee op. In het toerisme bijvoorbeeld, maar ook binnen marketing of recreatie. We gaan met een open mind de strijd aan. In ons vakgebied ben je het gewend om voor verrassingen te staan. Elke dag is anders. Het is maar het beste om het gewoon op je af te laten komen. Wat we wel weten is dat we als opdracht een recreatieprogramma in elkaar moeten zetten en presenteren. Het programma moet duurzaam zijn, binnen een bepaald budget blijven en leuk zijn voor verschillende doelgroepen. Hoe het ook uitpakt, we vinden dit een unieke kans om ervaring op te doen. En zo’n wedstrijd staat ook goed op je cv"

Hoe het ook uitpakt, Skills is een unieke kans om ervaring op te doen

Joris en Koen

“De mix van ontwerpen, probleemoplossend denken en creativiteit maken deze opleiding helemaal ons ding. We zijn een goed team. We zijn namelijk al 7 jaar vrienden. Dat is fijn, want tijdens de opdracht moeten we goed samenwerken. De een bouwt, de ander programmeert. Het is een pittige opdracht, maar dankzij de tips van een oud-deelnemer weten we wat ons te wachten staat. Op school hebben we ons goed kunnen voorbereiden. Wekenlang hebben we regelmatig van 17.00 tot 21.00 uur geoefend met het programmeren van straten. We hebben er echt zin in.”

Joris En Koen
Rick Scheepers

Rick

“Via IW Zeeland werk ik bij een installatiebedrijf in Rijsbergen. Elke dag is anders, ik kom veel bij mensen thuis en het is afwisselend werk. Mijn praktijkbegeleider heeft me gevraagd of ik mee wil doen met deze wedstrijd. Vooral omdat ik nog aan mijn zelfvertrouwen moet werken. Ik heb nog vaak bevestiging nodig of ik mijn werk goed doe. Ik zie de wedstrijd al een stapje dichterbij zelfstandig werken. Spannend vind ik het niet. Ik ga dit gewoon doen. De opdracht bestaat uit het aanleggen van een cv-ketel opstelling, een designradiator en een kleine waterleiding naar een wasbak moet ik hangen en monteren. Online staat veel info. Binnenkort ga ik serieus oefenen.”

Dit is een mooie kans voor mijn eigen ontwikkeling en voor het opbouwen van een netwerk.

Naomi

“Mijn stage heb gelopen bij Violien bloemen en interieur in Breda. Ik werk er nu nog steeds als bijbaan. Ik geniet echt van mijn studie. Het is een creatief vak. Bloemen maken mij vrolijk en ik kan er ook anderen mee opvrolijken. Je kunt met de opleiding veel kanten op. Op school heb ik al eens aan de voorronde meegedaan. Dit jaar was de tweede keer. En ik heb gewonnen. Dat is echt leuk. Ik weet nog niet wat tijdens de wedstrijd in Den Bosch mijn opdracht wordt. Dat krijg ik ter plekke te horen. Ik ga gewoon mijn best doen. En natuurlijk ga ik me zo goed mogelijk voorbereiden. Deze wedstrijd is goed voor mijn zelfvertrouwen, ik weet straks wat ik kan én wat ik kan verbeteren. De jury gaat mijn stijl wel herkennen, denk ik. Ik hou van gek, anders, uniek.”

Naomi Verstappen
Nicole Lindhoud

Nicole

“Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus aandacht voor het welzijn van dieren zit in mijn genen. Met deze opleiding wil ik me hierin meer verdiepen. Voor deze wedstrijd hebben alle vierdejaars een mail gekregen: wie wil er meedoen? Ik heb ‘ja’ gezegd. Het is een grote uitdaging en ik hou ervan om mijn grenzen op te zoeken. Mijn mentor vroeg al of ik deze wedstrijd er nog bij kon hebben naast de 5 extra vakken die ik al volg. Ik ben gewoon leergierig. Natuurlijk ga ik voor winst, zo fanatiek ben ik wel. Ik weet nog niet welke opdrachten ik ga krijgen. Het bijvoorbeeld een urineonderzoek zijn, waarbij ik moet bepalen wat er met het dier aan de hand is. Ook een balieopdracht hoort erbij, dan gaat het om het geven van de juiste medicijnen voor het juiste dieren in de juiste hoeveelheid. Waarschijnlijk moet ik ook een telefoongesprek voeren en bepalen of een situatie spoed is of nog even kan wachten. Ik heb er zin in. Ik denk maar zo, als ik mijn praktijkexamen kan halen, moet dit ook wel lukken.”

Koen

"Medewerkers van de bouwschool hebben me gevraagd om hieraan mee te doen. Ik ben altijd wel gemotiveerd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik krijg pas op de ochtend van de voorronde in Hardenberg te horen welke opdracht ik als metselaar ga krijgen. Heel waarschijnlijk gaat het om het metselen van een boog met sierwerk. Dat is het moeilijkste voor een metselaar. Ik bereid me goed voor, ik oefen de moeilijkste dingen nu al 2 weken extra op school. Een metseldocent begeleidt me met extra uitleg. Ik heb er zin in"

Koen Willemse
Sylvie Musters

Sylvie

“Mode is mijn passie. Bij mijn opleiding hoort tekenen en creativiteit bij en dat vind ik een mooi meerwaarde. De opleiding bevalt me enorm, omdat ik lekker met mijn handen bezig kan zijn. Mijn docent marketing en mijn studieloopbaanbegeleider vroegen of ik interesse had om mee te doen aan deze wedstrijd. Nou, dat wilde ik wel. Ik heb voor de voorronde een mail gehad met de opdracht. Ik ga een galajurk designen voor een atleet. Dat is een uitdaging. Ik verwacht dat ik een modeconcept moet gaan bedenken, compleet met onderzoek. Samen met mijn begeleider van school bereid ik me voor: welke atleet gaan we doen? Ook staat er een Teams-meeting ingepland met een oud-deelnemer. De voorronde is in Leeuwarden. Ik heb geen idee hoe de concurrentie is. Hoe dan ook is dit een megamooie ervaring.”

Sanne

“Ik doe deze opleiding omdat ik erg geïnteresseerd ben in online ondernemen. Daarom wil ik alles leren over het ondernemerschap. Ik ben bezig met mijn eigen webshop voor de verkoop van zelfgemaakte kaarsen. Die gaat online als ik klaar ben met mijn opleiding. Super dat ik de webshop via de keuzedelen zelf kan bouwen. Een docent heeft me gevraagd mee te doen aan Skills. Ik ben de eerste ooit van onze opleiding. Het is dus voor ons allemaal nieuw en spannend. Ik ben gevraagd omdat ik mijn schooltaken altijd enthousiast oppak, ik zet net dat stapje extra. De voorronde is in Utrecht. Tijdens de wedstrijd moet ik laten zien dat ik een eigen winkel kan runnen. Ik moet mezelf presenteren, maar bijvoorbeeld ook de financiële kant van de winkel uitleggen. Ik heb wat oefenopdrachten gekregen, dus die ga ik nog uitvogelen. Ook heb ik tips gekregen van een oud-deelnemer van een andere opleiding. Verder onderga ik het maar gewoon. Met het enthousiasme dat van nature bij mij hoort.”

Sanne Lambregts

Doe jij volgend jaar ook mee?

Ben jij er klaar voor om jouw talent te laten zien? Meld je dan aan voor Skills Talents (vmbo) of Skills Heroes (mbo).

Ontdek de partners die de deelnemers ondersteunen


    Logo bouwschool breda