Skills Heroes

Ben jij mbo-student bij Curio? Wil je laten zien wat je kunt in jouw vakgebied? En ben je klaar voor de ervaring van je leven? Dan is Skills Heroes jou op het lijf geschreven. WorldSkills Netherlands organiseert ieder jaar wedstrijden in ongeveer 50 vakrichtingen. Als beroepsopleider van de regio is Curio daar natuurlijk bij aanwezig. Via voorrondes op school en regionale kwalificatiewedstrijden kom je in de nationale finale. Wie weet word jij wel beste vakman of –vrouw van Nederland.

Background Skills

Skills The Finals 2021 geannuleerd

Na constructief beraad waarbij alle ontwikkelingen in ogenschouw zijn genomen, is besloten om Skills The Finals 2021 te annuleren. Het World Skills Netherlands bestuur heeft dit, samen met de directie van Skills,  besloten. De aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus en de bijbehorende restricties die zorgen voor een toenemende druk op het primaire onderwijsproces, hebben tot deze beslissing geleid. Wij van Curio vinden dit ontzettend jammer, maar staan achter deze beslissing. Vol goede moed richten we ons op Skills 21/22 en we benaderen natuurlijk de finalisten van dit jaar als eerste hiervoor.

Waarom meedoen?

Skills Heroes is uitdagend, inspirerend, leerzaam en vooral een superleuke ervaring. Je leert nieuwe mensen kennen en ziet dingen die je nooit eerder hebt gezien. Je kunt zelfs de beste van Nederland worden in jouw vakgebied. Hoe goed staat dat op je cv! Geloof je ons niet? Check dan het filmpje van oud-deelneemster Eveline. Zij mocht naar de Skills Finals 2019-2020 en werd zelfs tweede in de wedstrijd Medewerker evenementenorganisatie/ marketing en communicatie.

Hoe werkt het?

Iedere mbo-student kan meedoen aan de voorrondes. Die vinden plaats op jouw school. De winnaar van de voorronde gaat door naar de kwalificatiewedstrijd. De kwalificatiewedstrijden vinden door heel het land plaats. Op scholen of bij bedrijven. Daar kun je je plaatsen voor de nationale finale. Per vakrichting gaan de acht studenten met de beste score door naar de finale. De winnaar van de finale maakt kans om naar de internationale Skills wedstrijd te gaan!

Aan welke wedstrijden kun je meedoen?

Je vindt hier een overzicht van de beroepen die een Skills-wedstrijd aanbieden.

Wil jij meer weten over dé mbo vakwedstrijd van het jaar? Kijk dan eens op de website van Skills. Je kunt ook een mail sturen naar skills@curio.nl.

 

Behaalde resultaten 2019-2020

Nick Clemens
2de plaats | Tegelzetter

Eveline van der Westerlaken
2de plaats | Medewerker evenementenorganisatie /
marketing en communicatie

Daan Filius
4de plaats | Boulanger

Lorenzo Gommers
4de plaats | Sanitaire- en verwarmingstechnicus

Iris Kuijpers
4de plaats | Stukadoor

Anna van Keeken
5de plaats | Bloembinder

Demi Gelens
8ste plaats | Junior Stylist

Pierre van der Zee
8ste plaats | Patissier

Interview

 

Finalist Daan, Skills-finalist voor Kok en zijn docent Paul van Nieuwland

Helaas gaan de Skills-finales 2021 niet door ivm corona. Jammer voor Daan, die er al een hele voorbereiding op heeft zitten! Hieronder zijn motivatie om eraan mee te willen doen. Hopelijk kunnen we Daan overtuigen om volgend jaar opnieuw zijn kans te pakken.

Ik doe mee omdat het mij heel tof lijkt mijn eigen niveau een beetje te peilen ten opzichte van andere koks in opleiding. Daarnaast ben ik sowieso wel competitief ingesteld. Ik zit in mijn tweede jaar van de Cas Spijkers Academie (CSA) en heb het daar erg naar mijn zin. Ik denk dat de competitieve instelling ook zeker hoort bij de karaktereigenschappen van een CSA’er. Dat hoeft niet eens per se te betekenen dat je beter wil zijn dan een ander, maar wel dat je altijd de drive hebt om een gerecht zo goed mogelijk neer te zetten. Dat is voor mij al de sport van het koken. Die passie zie ik ook terug bij veel van mijn klasgenoten, wat de CSA juist zo’n mooie opleiding maakt.

We hebben een voorronde gehad op school waarbij we na een les van Carlo Chantrel van Restaurant Tilia een gerecht met ree moesten bereiden. Ik houd ervan om met het seizoen mee te koken, producten zijn dan volgens mij op de top van hun smaak en het biedt het jaar rond meer dan genoeg variatie en uitdaging steeds weer iets anders te bedenken. Door deze basissmaken met specerijen en techniek zo goed mogelijk uit te lichten, kom je wat mij betreft vaak tot een mooi en puur gerecht. Ik denk dat dat voor mij ook de belangrijkste les is geweest tijdens de voorronde, ga voor technieken die je goed beheerst en zorg ervoor dat elk component heel goed op smaak is. De tafelhandeling met de pastinaak in zoutkorst viel daarnaast ook goed in de smaak bij de jury. Mensen vinden het toch leuk om nog finishing touch aan tafel te zien.

Ik bereid me voor door veel thuis te koken en zo veel mogelijk te vragen aan collega’s op werk of docenten wanneer ik een nieuwe bereidingstechniek zie. Belangrijk om te onthouden is dat je niet steeds zelf het wiel opnieuw uit hoeft te vinden. Er zijn al talloze CSA’ers voor ons geweest die ze begeleid hebben, naast de ervaring die de docenten zelf in het werkveld hebben opgedaan. Daar moet je dankbaar gebruik van maken.

Paul van Nieuwland, zijn docent:

Dit is de eerste keer dat ik studenten begeleid naar de Skills finale. Eerder heb ik wel studenten begeleid voor andere wedstrijden. Door Corona is er onder studenten wel behoefte aan activiteiten aangaande school en het vak. Het is echt heel fijn dat er binnen Curio de mogelijkheid is om de ambities en kwaliteiten van studenten te ontwikkelen door middel van het organiseren van wedstrijden. Het motiveert en stimuleert de ambitie van onze studenten.

 

Doe jij mee?

Kun jij niet wachten om jouw talent te laten zien? En ben je klaar voor een superbijzondere ervaring? Meld je dan aan voor Skills Heroes 2021-2022. Vul het aanmeldformulier in en we nemen snel contact met je op De finale vindt plaats in maart 2022. Tot die tijd kun je alvast genieten van de aftermovie die WorldSkills Netherlands maakte van de finale 2019-2020.