Meet up leerlabs 1 juni 2023

Op donderdag 1 juni 2023 pakt leerlabs uit, want de meet up van leerlabs vindt dan weer plaats! We laten jullie graag zien wat de opbrengsten zijn van de leerlabs dit schooljaar. Met natuurlijk het hele leerlabpakket zoals je dat van ons gewend bent. Met een markt, wondermomenten, vlaggetjes, inspiratie, feedback en een hapje en drankje. Wil je bekijken hoe dit eruit ziet? Kijk dan hier de foto’s van vorig jaar terug. Wil je er dit jaar graag bij zijn? Meld je dan aan via onderstaand formulier. 

Programma
16:00 uur Start programma en welkom
16:30 uur Wondermoment 1
17:15 uur Wondermoment 2
18:00 uur Eten en netwerken
19:00 uur Afronding programma

Kun je geen hele middag aanwezig zijn? Geen probleem. Ook voor een deel van het programma ben je welkom. Meld je ook dan aan via onderstaand formulier. 

Locatie: Curio economie en ondernemen, Wilhelminasingel 33 in Breda 

Kies je wondermoment

Een wondermoment wordt georganiseerd door een leerlab. In 45 minuten nemen zij jou mee in de opbrengsten van afgelopen jaar. Een wondermoment inspireert, zet je aan het denken of verzamelt feedback of ideeën. Kies uit onderstaande wondermomenten tijdens de meet up op 1 juni.

 

 

De waarheid?! Aan de slag met kritisch denken in je les!

Kritisch denken: belangrijk, actueel én we willen er iets mee in de les. HOE dan? Kritisch denken presenteert met trots de training ‘kritisch denken’. Gemaakt door het leerlab. Geloof jij in UFO’s? Trap jij in nepnieuws? Ben je nieuwsgierig en stel je voornamelijk vragen aan je studenten? Kom je hersens kraken en VERWONDER je in de wereld van kritisch denken...

Leerlab Kritisch denken met Els van Osch, Coranne Havermans en Neeltje Sep
Dit wondermoment is te volgen in ronde 2 

Wil jij de student spelenderwijs aan de hand van de zeven eigenschappen van Covey, de regie geven over het leerproces?

Ben jij de 'luie' docent die de student graag 'aan' zet? Ben jij die leuke docent die studenten plezier gunt? Ben jij die goede docent die de student de regie geeft? Dit wondermoment gaat over zelfregie en het bevorderen van studenten. Laat je verassen en meld je aan.

Leerlab Studentenlab met Alfons Heerink, Alex Ippel, Annemie Klomp en Esther Kraaijeveld
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1 en 2 

Door ongelijke behandeling creëer je gelijke taalkansen

De laatste jaren dalen de taalprestaties van (Nederlandse) leerlingen en studenten. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, want een goede taalbeheersing is zeer belangrijk voor je verdere kansen in het leven. Niet alle leerlingen en studenten worden even hard getroffen door deze daling.  De daling treft vooral leerlingen en studenten met een lagere sociaaleconomische status en leerlingen en studenten uit taalarme omgevingen. Nu vergroot taalongelijkheid helaas de kansenongelijkheid. Hoe kan je taal inzetten om kansen gelijker te maken? Via het taalexpertise centrum kan deze achtergestelde groep weer meedoen. Door professionalisering, preteaching, TVO verschillende werkvormen en schakelklassen zijn we nu zo ver dat taalkansengelijkheid binnen de mogelijkheden ligt voor iedereen.

Leerlab taalkansengelijkheid met Charlotte Martens, Saadet Ilhan-Can en Sunitha van West
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1

Word jij ook een Toekomstenaar?

Gezocht: mensen die ruimte zoeken om na te denken over de toekomst van het onderwijs. In de waan van de dag missen we soms de ruimte om vooruit te kijken. In een steeds sneller veranderende samenleving loop je dan al snel achter de feiten aan. In dit Wondermoment word je uitgedaagd om verder te kijken en door experiment en improvisatie een onderwijstoekomst vorm te geven. Daarmee zet je de eerste stap naar grip op wat komen gaat. Je wordt een Toekomstenaar!

Leerlab toekomstproef onderwijs met Myrthe Simons, Fleur Matthee, Tim Hoefeijzers, Salva de Nooijer
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1 en 2 

Studentwelzijn dé basis?

Curio participeert in het onderzoek ‘We’ve got your back! Hoe onderwijsinstellingen welzijn en sociale binding van studenten kunnen versterken door het bieden van sociale steun. Het welzijn van de student staat door verschillende factoren onder druk. Dat is zorgelijk want studentwelzijn is de basis om tot leren te komen. Maar wat zijn nou werkende elementen als het gaat om het bieden van sociale steun en het creëren van studentbinding? In dit wondermoment nemen we jullie mee in het onderzoek, delen we de eerste opbrengsten en delen we ervaringen.

Leerlab leerling- en studentwelzijn met Esther Welten en Jessica Nooij
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1 en 2 

Formatief handelen, cijfers geven doen we niet meer

Zweten, weten en vergeten. Dit is natuurlijk niet wat we willen binnen Curio. Bij Curio willen we dat het onderwijs betekenisvol is voor onze studenten en leerlingen. Een effectief middel is formatief handelen. Hoe neem ik mijn collega’s mee in de wereld van formatief handelen? Door een training natuurlijk! Leerlab formatief handelen ontwikkelt een training voor en door docenten. Kom je voorproeven?

Leerlab formatief handelen met Connie Konings en Femke van Dijck
Dit wondermoment is te volgen in ronde 2 

De 4 T's: Tips, tools en tricks en taalkansen

Hoe kan je met werkvormen en taalactiviteiten een bijdrage leveren aan het vergroten van taalkansen. Wij hebben binnen het leerlab hier onderzoek naar gedaan. We laten je ervaren wat werkt!

Leerlab taalkansengelijkheid met Sandra de Koning en Karin Wortelboer 
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1

Curio-us

Ken je dat lekkere gevoel van onverwacht iets nieuws ontdekken omdat je je ergens over verwonderd? Of wanneer je een puzzel maakt en je vast komt te zitten, maar niet wilt stoppen voordat je nog dat ene stukje hebt gevonden? Dat is nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is de motor van het leren. Het zorgt ervoor dat je dieper leert en meer doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen krijgt. Curio komt van curiosity. Maar hoe ervaren de Curio-studenten hun nieuwsgierigheid op school? En hoe kunnen we hen helpen om hun nieuwsgierigheid te benutten voor meer motivatie en plezier in leren en werken? Daar deed het leerlab leerling en studentwelzijn onderzoek naar. Ben je benieuwd naar de resultaten? Mis deze workshop dan niet.

Leerlab leerling- en studentwelzijn met Danae Bodewes
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1 

School doesn't teach life... Kom met je gat van de bank! wel

Doen studenten niet mee de les? Of komen ze helemaal niet naar school? Zet onze workshops Kom met je gat van de bank in! Gewoon, tijdens een mentorles, of LOB, kan ook. Wij weten wat werkt en wat niet. Wij zijn zelf student en wij geven workshops gericht op persoonlijk leiderschap. Om softskills te ontwikkelen maar ook om studenten te laten ervaren wat motivatie is. En hoe de student grip kan krijgen op zijn studie. Kom ervaren wat dit voor jou als docent kan betekenen. See you @ Kom met je gat van de bank!

Leerlab studentenlab met Myrthe Koeken, Anne Flore Singendonk, Lotte Vogels, Sükran Özkan en Yoran Snaaijer
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1 en 2 

Iedere docent is een taaldocent

Iedere docent is een taaldocent. Hebben jouw leerlingen ook zoveel moeite met het lezen van vakteksten? Kruip in de huid van je leerling/student en ervaar wat Taalgericht vakonderwijs (hoe ga je met taal om in alle vakken) voor jou kan betekenen. Bedenk wat dit voor jou kan betekenen en laat jezelf verwonderen.

Leerlab taalkansengelijkheid met Marlieke Fens
Dit wondermoment is te volgen in ronde 2 

(W)onderwereld moment

Ondermijning, het lijkt wel een modewoord. Je hoeft de TV maar aan te zetten of de krant openslaan en je komt het woord tegen. Als we het hebben over ondermijning in het onderwijs moeten we eigenlijk praten over criminele uitbuiting. Maar wat is criminele uitbuiting? Wat zien wij hiervan in het onderwijs? En waarom is het belangrijk dat we in het onderwijs hier aandacht aan besteden? In dit (w)onder moment neem ik je kort mee in de onderkant van het onderwijs. Hoe de onderwereld zich vast haakt aan onze leerlingen en studenten.

Leerlab social veiligheid met Bregje van Goethem
Dit wondermoment is te volgen in ronde 2 

Blend je onderwijs met de toolkit blended herontwerp

Goed onderwijs. Dat is waar Curio naar streeft. Om dit te bereiken zetten we in op blended leren. Als je deze workshop volgt, dan ervaar je op een praktische manier wat blended leren inhoudt. Uiteraard wordt er een link gelegd naar de HUB, de toolkit en de digicoach.

Leerlab blended herontwerp met Noud Theuws, Jeroen van der Linden
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1

Proeverij van mentortools

Proef van de verschillende werkvormen die je kunt inzetten om jouw mentorschap een boost te geven. Welke soort werkvorm zet jij als mentor het liefst op het menu? En hoe kruid je een werkvorm zodat ie past bij jouw klas? Hoe pas je een werkvorm aan bij jouw stijl van begeleiden? Ontdek en herontdek hoe je jouw les dynamischer en jouw groep harmonieuzer wordt met de juiste ingrediënten. Dit kijkje in de keuken van de mentortoolkit smaakt naar meer!

Leerlab leerling- en studentwelzijn met Lucy Reijnen, Vanessa van der Kleij en Lucy Reijnen
Dit wondermoment is te volgen in ronde 2 

Let's talk about seks

Seks is een hot item, zowel in de media als op school! Net als vorig jaar gaan we met jullie in gesprek over seksuele en relationele vorming. Hoe wordt hier op onze scholen aandacht aan besteed? Aan de hand van verschillende werkvormen gaan we aan de slag met bewustwording rondom dit thema.

Leerlab leerling- en studentwelzijn met Anneloes Martens, Roos Broere
Dit wondermoment is te volgen in ronde 1

Lotte vertelt haar eigen onderwijsverhaal. Over hoe onderzoek en innovatie een vanzelfsprekende plek hebben binnen school, als je het maar faciliteert, ziet én warm houdt. Iets met zoete koek, kopieermachines en een auto

Dit wondermoment is te volgen in ronde 1

Nieuwsgierig naar de wondermomenten van voorgaande jaren? Bekijk dan het programmaboekje meet up 2022 of de wondermomenten van 2021.