Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3, 2 jaar
Niveau 4
Crebo 25697

In het kort

Werk jij straks in de kinderopvang? Waar je in gesprek gaat met collega’s, ouders en opvoeders? Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker organiseer jij activiteiten voor kinderen. Je leert tijdens de opleiding hoe je advies geeft aan ouders met vragen over de opvoeding. Of hoe je een plan van aanpak maakt. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van groepen.

Basisjaar
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen opvoeding en onderwijs (pedagogisch medewerker kinderopvang, gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past.

Combi-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent
Met deze opleiding word je breed opgeleid en kun je twee diploma's behalen: gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent. Tijdens de opleiding volg je vakken van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en van de opleiding onderwijsassistent. Je leert dus over veel verschillende onderwerpen. Lees meer. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker iets voor jou?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker zorg je voor de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Het liefst door te spelen. Jij vult de dag met liedjes zingen, boekjes lezen, rollenspellen, sport en bewegen. Je bent creatief en vindt het fijn om voor anderen te zorgen. Kinderen luisteren goed naar je. En ook met de ouders maak je graag een praatje. Je werkt goed samen met collega's  en samen zorgen jullie voor een positieve dag.  

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker organiseer je activiteiten voor groepen kinderen. Lijkt het je daarnaast interessant om kinderen met specifieke zorg te begeleiden? Werk je graag met ouders en collega’s? En leer je graag meer over het beleid van een organisatie? Dan is dit dé opleiding voor jou.   

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar 
 • jouw rol in de kinderopvang 
 • de rol van de kinderopvang in de samenleving 
 • verzorgende taken en werkzaamheden 
 • activiteiten om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen 
 • gesprekken met familie en verzorgers 
 • begeleiden van kinderen met specifieke zorg 
 • organiseren en aansturen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom loop je tijdens de opleiding stage, bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf. Voor werken in de kinderopvang is Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. De opleiding helpt jou hierbij.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je bij een:  

 • kinderdagverblijf 
 • peuterspeelzaal 
 • buitenschoolse opvang 
 • Integraal Kindcentrum 
 • brede scholen 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleidingen pedagogiek, management kinderopvang, sociale studies of aan de pabo. 

Leerwegen

bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Aanbod keuzedelen

Bij de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Specialist babyontwikkeling
 • BSO 4-8 jaar
 • BSO 8-12 jaar
 • Internationaal bewustzijn / interculturele diversiteit
 • Bewegen in de buurt
 • Specialist leesbevordering

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.

Aanmelden

Basisjaar
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen opvoeding en onderwijs (pedagogisch medewerker kinderopvang, gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker, Breda, bbl

Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker, Breda, bol

Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker, Roosendaal, bbl


Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker, Roosendaal, bol

 


Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.