Medewerker sport en recreatie Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25961

In het kort

Deze opleiding kun je volgen op de Oostelijke havendijk in Roosendaal of op de Biesdonkweg in Breda. Medewerker sport en recreatie valt onder de richting dienstverlening. Ben je sportief en vind je het leuk om anderen aan het bewegen te krijgen? Maak dan van je hobby je beroep met de opleiding medewerker sport en recreatie. Als medewerker sport en recreatie ondersteun je mensen bij allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. Je motiveert ze, maakt ze enthousiast en verbetert hun technieken. Jouw uitdaging is om kinderen, volwassenen en ouderen aan het bewegen te krijgen en hun dagje uit nóg leuker te maken.

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker sport en recreatie iets voor jou?

De medewerker sport en recreatie helpt mensen bij sportieve en recreatieve activiteiten. Je begeleidt de deelnemers en houdt toezicht. Je weet dus hoe je de leiding moet nemen en hoe je les moet geven. Bovendien ga je graag met mensen om, ben je gastvrij en weet je deelnemers enthousiast te maken. Met andere woorden: je hebt mensenkennis en je bent sociaal.

Verder weet je van aanpakken en je werkt volgens de gemaakte afspraken. De veiligheid van de deelnemers en andere betrokkenen staan bij jou voorop. Je weet van aanpakken en werkt volgens voorschriften en instructies en gemaakte afspraken. Je let goed op het signaleren van bijzonderheden, met name op het gebied van (sociale en fysieke) veiligheid van gasten/deelnemers en andere betrokkenen. 

Tijdens je opleiding

Tijdens deze opleiding volg je de vakken sport, spel en entertainment. Je leert welke activiteiten je kunt organiseren, hoe je die begeleidt en hoe je creatieve activiteiten opzet. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor klantgerichtheid en klantvriendelijkheid. Je krijgt ook de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als medewerker sport en recreatie kun je bij heel veel organisaties aan de slag. Bijvoorbeeld in recreatiebedrijven zoals campings en bungalowbedrijven, attractieparken en groepsaccommodaties. Je kunt ook gaan werken bij sportorganisaties zoals fitnesscentra, indoor- en outdoorcentra en sportverenigingen. Dan zijn er nog gecombineerde organisaties zoals zwembaden, wellnesscentra en buitensport-ondernemingen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je mbo-niveau 2 Medewerker sport en recreatie op zak? Dan kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 bij Sport en bewegen in Breda.

Leerweg

bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je mentor. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker sport en recreatie kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Doorstroom sport en bewegen niveau 3
  • sportspecialisatie basis 1
  • sportspecialisatie basis 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Medewerker sport en recreatie, Breda, bol 
Medewerker sport en recreatie, Roosendaal, bol

 

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.