Verzorgende IG Roosendaal, Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25656

In het kort

Help jij mensen graag bij dingen die ze zelf niet (meer) kunnen? Als verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) sta jij voor je cliënten klaar. Bijvoorbeeld voor hulp in het huishouden. Zoals hulp bij het wassen en aankleden of het klaarmaken van het eten. Werk je graag met ouderen? Of liever in de kraamzorg? Of met mensen met lichamelijke problemen? Lichamelijke problemen kunnen tijdelijk zijn, maar soms moet de cliënt ermee leren leven. Dan zoek je een manier om het leven van mensen prettiger te maken. Kies jij voor dit mooie beroep? Dan is de mbo-opleiding verzorgende IG iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding verzorgende IG iets voor jou?

Jij bent als verzorgende IG een vrolijk en enthousiast persoon. Je helpt cliënten om hun leven zo normaal mogelijk te leiden. Je zorgt graag voor anderen en luistert goed naar de mensen waarmee je werkt. Je weet precies welke wensen zij hebben. Je leeft je helemaal in in je cliënten. Ben je goed in organiseren? Dan is dit mooie en dankbare beroep wat voor jou. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de mbo-opleiding verzorgende IG:  

 • wensen van cliënten herkennen 
 • de juiste vragen stellen 
 • cliënten helpen zelfstandig te blijven 
 • samenwerken met verpleegkundigen, fysiotherapeuten of mantelzorgers 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage  

Tijdens je studie loop je stage. In het eerste en tweede leerjaar is dat 2 dagen in de week. In het derde jaar werk je 3 dagen in de week als stagiair. Wat je op school leert, oefen je meteen in de praktijk. Maar ook andersom. Want op je stage zie je welke problemen mensen hebben. Of welke problemen de zorg in Nederland heeft. Met je medestudenten praat je hierover.  

Wil je graag in de kraamzorg werken? Dan kies je in het derde jaar voor een stage bij een kraamcentrum in de regio. Je komt in een aparte kraamklas van 6 andere mbo-scholen in de provincie Noord-Brabant. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding verzorgende IG werk je bij:  

 • woonzorgcentra 
 • verzorgingstehuizen 
 • woonvormen voor gehandicapten 
 • bij mensen thuis 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding verzorgende IG? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleidingen mbo-verpleegkundige of persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. 

Leerwegen

bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Praktijk gestuurd leren?
Leer jij ook beter door iets meteen te doen? Dan is praktijkgestuurd leren iets voor jou. Als student leer je bij verschillende instellingen. Op die manier zie je meteen hoe de manier waarop we voor elkaar zorgen aan het veranderen is.   

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding verzorgende IG kies je deze (en meer) keuzedelen:

 • Gerontopsychiatrie (certificeerbaar)
 • Complementaire zorg
 • Ernstig meervoudige beperking
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Internationaal bewustzijn
 • Mensen met een licht verstandelijke beperkinge n moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel
 • Ondernemend gedrag
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Praktijk onderzoek
 • Wijkgericht werken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Breda

Bol Bbl

 

Roosendaal 

Bol Bbl

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Verzorgende-IG, Breda, bbl

Verzorgende-IG, Breda, bol

Verzorgende-IG, Roosendaal, bbl

Verzorgende-IG, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.