Verzorgende IG Roosendaal, Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25656

In het kort

Help jij mensen graag bij dingen die ze zelf niet (meer) kunnen? Als verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) sta jij klaar voor je cliënten. Bijvoorbeeld voor hulp in het huishouden van hulp bij het wassen, aankleden en eten. Je werkt met ouderen, mensen ontmoetten (tijdelijke) lichamelijke problemen van je gaat aan de slag in de kraamzorg. Ga jij voor dit mooie beroep?

Downloads

Alle details


Is de opleiding Verzorgende IG iets voor jou?

Jij bent als verzorgende IG een vrolijk en enthousiast persoon, die cliënten helpt om hun leven zo normaal mogelijk te leiden. Je bent zorgzaam en je kunt goed luisteren naar de wensen van de mensen waar je mee werkt. Kun je je goed inleven in je cliënten en ben je daarnaast goed in organiseren? Dan is dit mooie en dankbare beroep wat voor jou.

Tijdens de opleiding

Persoonlijk contact is heel belangrijk in dit werk. Je leert tijdens de opleiding verzorgende IG dan ook om goed te luisteren naar je cliënten. Wat je nog meer leert om straks je beroep goed uit te voeren:

 • De juiste vragen stellen aan cliënten om achter hun wensen te komen
 • Hoe cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven
 • Hoe je rekening houdt met de wensen van verpleegkundigen, fysiotherapeuten of andere hulpverleners en mantelzorgers

Stage lopen:

Je loopt tijdens je studie op verschillende plekken stage. In het eerste en tweede jaar is dat 2 dagen in de week, in het derde jaar ben je 3 dagen in de week aan het werk als stagiair. Op de andere dagen ga je naar school.

Wil je graag in de kraamzorg werken? Dan kies je in het derde jaar voor een stage bij een kraamcentrum in de regio. Je komt in een aparte kraamklas van de Provincie Noord-Brabant met studenten van 6 mbo-scholen.

De dilemma’s op de werkvloer zijn een belangrijk uitgangspunt voor de lesstof. Actuele vraagstukken worden meegenomen naar het leslokaal. Voor jou als student betekent dit dat ze leren wat op dat moment relevant is binnen de zorg en dat maakt het interessant en uitdagend.

Kortom: leren in, met en van de praktijk.

Voor deze opleidingsvariant is een startmoment in februari en september mogelijk. De opleidingen Verzorgende IG, Verzorgend IG/MZ en Verpleegkundige worden aangeboden in een zorginstelling.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je komt als verzorgende IG vaak bij mensen thuis, een woonzorgcentrum of een verzorgingstehuis. Ook werk je soms in woonvormen voor gehandicapten.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Verzorgende IG op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld Verpleegkundige, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Praktijk gestuurd leren?
Praktijkgestuurd leren is een onderwijsvorm die kort gezegd inhoudt dat jij als student zoveel mogelijk leert in de werksituatie bij verschillende instellingen/locaties. De methode speelt in op de snel veranderende praktijk waarin de eigen regie van de klant en een andere manier van zorg verlenen centraal staat. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Verzorgende IG kun je deze keuzedelen volgen:

 • Gerontopsychiatrie (certificeerbaar)
 • Complementaire zorg
 • Ernstig meervoudige beperking
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Internationaal bewustzijn
 • Mensen met een licht verstandelijke beperkinge n moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel
 • Ondernemend gedrag
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Praktijk onderzoek
 • Wijkgericht werken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Verzorgende-IG, Breda, BBL
Verzorgende-IG, Breda, BOL
Verzorgende-IG, Roosendaal, BBL
Verzorgende-IG, Roosendaal, BOL

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

Opleiding  
Verzorgende-IG, Breda, BBL (Instroom februari 2023)
Verzorgende-IG, Roosendaal, BBL (Instroom februari 2023)

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.