Vakexpert teelt en groene technologie Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25534

In het kort

Je werkt graag met groen. Vooral met voedingsgewassen, bloemen en bomen. Je werkt graag buiten of in de kas. Leidinggeven kan je goed. Net zoals ondernemen. Daarbij kijk je naar de toekomst en naar wat goed is voor de natuur. Je bent nieuwsgierig en op de hoogte van de nieuwste technieken in het vak. Van kweek- en verwerkingstechnieken weet jij alles.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding vakexpert teelt en groene technologie iets voor jou?

Iedere dag iets anders. Dat vind je belangrijk in je werk. Jij geeft leiding aan je medewerkers. Je maakt de planning. Je houdt de cijfers van de onderneming goed bij. En waar het kan, maak jij de productie beter. Je bent ook op de hoogte van de nieuwste technieken in het vak. Je hebt goed contact met de klant. En als er nieuwe mogelijkheden op de markt zijn, weet jij dat als eerste.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding vakexpert teelt en groene technologie leer je alles over bedekte teelt, open teelt en natuurlijke hulpbronnen. Je leert naar de toekomst kijken. Want goed voor de wereld zorgen vind jij belangrijk. En je vindt het leuk om je bedrijf daarop voor te bereiden. Je werkt graag in een team. Want leidinggeven kun je goed. Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • teelt voor de toekomst 
 • kweektechnieken 
 • innovatieve verwerkingstechnieken  
 • export  
 • leidinggeven 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding vakexpert teelt en groene technologie kun je aan het werk bij een:  

 • veredelingsbedrijf  
 • bedrijf dat met biomassa werkt 
 • bedrijf dat reststromen verwerkt  
 • zorgboerderij   
 • glastuinbouwbedrijf  
 • akkerbouwbedrijf   
 • boomkwekerij  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding vakexpert teelt en groene technologie? Dan kun je verder studeren aan het hbo.  

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Student Lola

Op school heeft Lola een eigen proefstrook waar ze twee gewassen mag zaaien en onderhouden. Superleuk. Nog leuker is haar stage in de akkerbouw. “Ik moet er een halfuur voor fietsen, maar ik heb het erg naar mijn zin. Met alles loop ik mee: zaaien, het land klaarleggen, aardappelen poten en beregenen. Het is fysiek werk, daar hou ik van. Ik denk dat ik wel weet waar mijn toekomst ligt.”

Haar keuze voor de opleiding sport en bewegen bleek niet helemaal bij Lola te passen. “Ik ben al snel geswitcht naar plantenteelt. Hoe planten groeien en hoe dat beter kan, heb ik altijd interessant gevonden. Dat ligt dichter bij mij dan sport en bewegen.” Studeren bevalt Lola goed. “Je wordt losser gelaten dan op de middelbare school. Dat went vrij snel, ik vind het alleen maar prettig.”

De opleiding plantenteelt is heel praktisch. “Dat is fijn, je kunt je kennis meteen toepassen. De opleiding is opgedeeld in periodes. Elke periode heeft een thema, bijvoorbeeld vermeerdering, plantenfysiologie, bodem en water of bemesting. We krijgen niet alleen les over planten, maar bijvoorbeeld ook over techniek. Daar leer je onder andere hoe je een trekker onderhoudt. En we gaan vaak langs bij glastuinbouwers, agrariërs en boomkwekerijen. Op school zelf krijg je dus je eigen proefstrook en we doen vaak proeven in de kas. Daar stek je planten.”

Lola vindt de docenten leuk. “Ze geven goed uitleg. We zijn met een klas van tien studenten, dus lekker overzichtelijk. Alleen Nederlands, Engels en rekenen krijgen we samen met studenten veehouderij. Dan zijn we met 20 studenten.”

Het fijne van de opleiding is dat Lola via stages ontdekt wat ze wel en vooral ook niet wil. Zo heeft Lola stage gelopen in een chrysantenkas. “Dat is niet mijn ding. In de akkerbouw heb ik het nu super naar mijn zin. Ik ga ook nog een stage doen bij een boomkwekerij. Ik wil alles uitproberen. Maar ik kan me haast niet voorstellen dat ik dat leuker ga vinden dan akkerbouw. Weet je wat het is? Akkerbouw is afwisselend. In de kas kun je zelf het weer bepalen. Op de akker moet je je aanpak aanpassen op het weer dat je krijgt. De gewassen zijn interessant en de trekker is stoer.”

Na de opleiding plantenteelt wil Lola doorstuderen op de Hogere Agrarische School, richting akkerbouw natuurlijk.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding vakexpert teelt en groene technologie kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Duurzaamheid in het beroep D 
 • Teeltspecialisatie, geschikt voor niveau 4 
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) 
 • Voorbereiding HBO 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Als er cijfers bekend zijn over deze opleiding, vind je ze hieronder.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Vakexpert teelt en groene technologie, Breda, bbl
Vakexpert teelt en groene technologie, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.