Vakbekwaam medewerker teelt Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25536

In het kort

Je werkt graag met groen. Met name met voedingsgewassen, bloemen en bomen. Je werkt buiten en/of in een (tunnel)kas. Je past de nieuwste kweektechnieken en verwerkingstechnieken toe. Jij staat achter de verse producten die je zowel op de Nederlandse markt als over de grenzen aanbiedt. Jij houdt van aanpakken en weet dit ook over te brengen aan je collega’s die je aanstuurt.

Downloads

Alle details


Een vakbekwaam medewerker teelt is iemand die:

Afwisseling in je werk vind je belangrijk. Leidinggeven zit in je karakter. Net zoals ondernemen. Je bent nieuwsgierig en houdt van aanpakken. Daarnaast werk je ook graag met voedingsgewassen, bloemen, planten en bomen.  

Je leert tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding vakbekwaam medewerker teelt leer je alles wat nodig is om je teelt zoals voedingsgewassen, bloemen, planten en bomen zo goed mogelijk te laten groeien. En met zoveel mogelijk vruchten. Daarnaast leer je om zelfstandig aan de slag te gaan bij een glastuinbouwbedrijf, akkerbouwbedrijf of boomkwekerij. Het lijkt je daarnaast een uitdaging om medewerkers te begeleiden. Deze praktische opleiding biedt jou deze mogelijkheden. Dit leer je tijdens je opleiding: 

 • Basiskennis voedingsgewassen, bloemen, planten, bomen 
 • Verzorging voedingsgewassen, bloemen, planten, bomen 
 • Verse producten 
 • Nieuwste kweektechnieken 
 • Innovatieve verwerkingstechnieken 
 • Export

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Engels A2/B1
 • Ondernemend gedrag niv 3/4
 • Teeltspecialisatie voor niv 3

Keuzedelen:
Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Bekijk hier het overzicht van alle keuzedelen bij Curio.

Dit zijn de minimale toelatingseisen: 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Meer informatie over het toelatingsrecht

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Lees er alles over in de bsa folder.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Heb je de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt afgerond? Dan kun je doorstromen naar niveau 4, bijvoorbeeld naar de opleiding Vakexpert teelt en groene technologie. 

Na de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt kun je bijvoorbeeld (zelfstandig) aan het werk bij een: 

 • Glastuinbouwbedrijf 
 • Akkerbouwbedrijf  
 • Boomkwekerij 

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,- Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.