Combi-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 23285

In het kort

Droom jij van een baan in de kinderopvang en het basisonderwijs? Maar kun je geen keuze maken tussen de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent? Als combi medewerker ben je beiden. Je werkt in een kinderopvang en als assistent in het basisonderwijs. Je weet alles over de ontwikkeling van het kind. En begeleidt het kind met ontwikkelgerichte activiteiten. Je geeft professionele begeleiding die past bij het onderwijs of de kinderopvang waar je werkt. Werk je liever op een brede school of integraal kindcentrum (IKC)? Ook dat is mogelijk met deze opleiding. 

Met deze opleiding word je breed opgeleid en kun je twee diploma's behalen: gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent. Tijdens de opleiding volg je vakken van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en van de opleiding onderwijsassistent. Je leert dus over veel verschillende onderwerpen.  

Basisjaar
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen opvoeding en onderwijs (pedagogisch medewerker kinderopvang, gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past.

Downloads

Alle details


Is de opleiding iets voor jou? 

Met de opleiding leer je alles over de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Als medewerker werk je mee aan de opvoeding, verzorging en ontwikkeling van kinderen. Het liefst doe je dat op een leuke manier, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen of liedjes te zingen op het kinderdagverblijf. En op de basisschool help jij mee met lesgeven. De onderwijsassistent assisteert de leraar bij pedagogische en didactische taken. Je bent creatief en zorgzaam. Je zit boordevol ideeën om leuke activiteiten te organiseren. Je kunt goed overweg met kinderen en ook met de ouders of verzorgers maak je graag een praatje. Werk jij goed samen met collega’s? En zorg jij samen voor een positieve dag? Dan is deze studie echt iets voor jou.

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens de opleiding:

 • kinderen helpen bij hun ontwikkeling
 • kinderen helpen met persoonlijke verzorging
 • activiteiten voor de ontwikkeling van kinderen voorbereiden en uitvoeren
 • begeleidings- en handelingsplannen schrijven en uitvoeren
 • samenwerken met collega’s en ouders
 • docenten steunen
 • lesgeven aan groepjes kinderen of een hele klas
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen

Stage 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Tijdens het eerste en tweede schooljaar loop je daarom 2 dagen per week stage. In het derde jaar zijn dit 3 dagen per week. De school zorgt voor een plek waar jij stage kunt lopen. 

Voor je stage heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Hou hier rekening mee. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding kun je hier aan de slag:  

 • integraal kindcentrum (IKC)  
 • basisonderwijs 
 • kinderdagverblijf 
 • buitenschoolse opvang (BSO) 
 • peuterspeelzaal 
 • brede school 

Doorstuderen? Dat doe je zo:

Ben je klaar met de opleiding? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de ad opleiding (pedagogisch educatieve professional), pabo of aan de opleiding pedagogiek. 

Let op: het is belangrijk dat je de juiste vakken kiest om verder te studeren aan het hbo. Praat hierover met je mentor. 

leerwegen

Bol

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voordat je stage gaat lopen.  

 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken 

Bij de opleiding kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Bewegen in de buurt
 • BSO
 • Expressief talent
 • IKC/Brede school
 • Interculturele diversiteit
 • Kinderen leren programmeren
 • Specialist leesbevordering
 • Specialist passend onderwijs
 • Verdieping onderwijsassistent in het voortgezet onderwijs
 • VHBO
  Didactische ondersteuning
 • Voorbereiding PABO – met dit keuzedeel heb jij straks een drempelloze instroom naar de PABO
 • VVE
 • Werken met baby’s / specialist baby ontwikkeling

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Basisjaar
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen opvoeding en onderwijs (pedagogisch medewerker kinderopvang, gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Combi-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent, Breda, bol
Combi-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en onderwijsassistent, Roosendaal, bol


Samenwerking met Scalda

Samen met Scalda verzorgen wij de opleiding in Bergen op Zoom onder de naam kindprofessional. Lees meer.

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.