Vliegtuigonderhoud technicus mechanica Hoogerheide

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25324

In het kort

Stage lopen of straks werken in het buitenland, is mogelijk met deze opleiding. Natuurlijk kun je ook in Nederland een baan zoeken. Het kan allebei met deze opleiding. Als vliegtuigonderhoud technicus mechanica sleutel je aan vliegtuigen. Je doet het onderhoud of reparaties en je kunt ook meewerken aan een nieuw vliegtuig. Jouw specialisatie is het mechanisch en (basis) elektrisch onderhoud van een vliegtuig. Dat is belangrijk werk.

Downloads

Alle details


Aircraft Maintenance en training school

Is de opleiding technicus mechanica iets voor jou?

Een betere start kun je niet maken. De AM&TS (Aircraft Maintenance & Training School) heeft een Europese erkenning, waardoor je naast je mbo-diploma ook door de Europese luchtvaart autoriteiten erkende certificaten kunt behalen (Part 66). Hiermee kun je in meer dan 30 landen aan de slag. Opleidingen van het hoogste niveau die je meteen op de goede koers brengen. En je studeert op een unieke onderwijslocatie op Aviolanda Aerospace: midden tussen onderhoudshangaars en de vliegtuigen.

Tijdens de opleiding

Nauwkeurig werken is belangrijk als je straks werkt als technicus mechanica in het vliegtuigonderhoud. Je doet onderhoud aan bijvoorbeeld motoren en mechanische, hydraulische en pneumatische systemen van vliegtuigen. Jouw werk is van invloed op de veiligheid van het toestel. Als techniek en luchtvaart je interesse hebben, dan is dit een mooie opleiding. Als technicus mechanica ben je breed inzetbaar. Je zorgt ervoor dat de vliegtuigen in topconditie blijven. Dat is voor de veiligheid en omdat een vliegtuig grote afstanden aflegt in extreem weer. Als technicus mechanica werk je bij een onderhoudsbedrijf of luchtvaartmaatschappij Je doet het mechanisch en (basis)elektrisch onderhoud uit aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Je stuurt een team van collega-monteurs aan en je controleert het werk van je directe collega's controleren. Je regelt de administratieve taken die verbonden zijn aan je werk. Je bent stressbestendig, want ook onder tijdsdruk moet je goed beslissingen kunnen nemen. Bovendien ben je flexibel en in staat om in complexe situaties goed het overzicht te bewaren.

Je leert tijdens de opleiding:

Bij de opleiding vliegtuigonderhoud technicus mechanica leer je bijvoorbeeld:

 • Correct gebruik van de juiste gereedschappen
 • Samenwerking met andere studenten 
 • Gebruik van documentatie
 • Systematische aanpak en vindingrijkheid
 • Handelen conform de regels
 • Veiligheid, orde en netheid
 • Nederlands, Engels en rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Andere leermomenten zijn:

De opleiding vliegtuigonderhoud technicus mechanica op niveau 4 duurt vier jaar. In je laatste jaar loop je stage.

De opleiding bestaat uit theorielessen en praktijklessen. Er zijn praktijklokalen (hangaar) voor montage, elektro- en avionica- handelingen. Je werkt met opdrachten alleen of in groepsverband. Na afloop worden de opdrachten met je doorgesproken. Je loopt stage bij een goed luchtvaartonderhoudsbedrijf of bij een luchtvaartonderdeel van defensie. Als je stage wilt lopen in het buitenland, kan dat ook.

Europese certificering (part 147): wil je naast je mbo-diploma ook door de Europese luchtvaartautoriteiten erkende certificaten behalen? Je kunt dan in meer dan 30 landen in Europa op het hoogste niveau aan de slag.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je gaat vliegtuigen onderhouden in een hangaar, op een vliegveld of in een werkplaats. Je werkgever is een vliegtuigonderhoudsbedrijf, defensie of een luchtvaartmaatschappij. Wie weet ga je wel werken bij bijvoorbeeld de KLM, Transavia of het Defensie Helikopter Commando (DHC). Uiteraard kun je ook nieuwe vliegtuigen gaan bouwen bij bijvoorbeeld Stork Aerostructures, Airbus Industrie of British Aerospace. Maar ook bij andere (hightech)bedrijven ben je meer dan welkom.    

Je kunt in Nederland gaan werken maar ook in één van de andere 33 Europese (EASA) landen waar jou Part 66 / 147 bevoegdheid geldig is.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Technicus mechanica op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Je kunt ook terwijl je werkt, als je werkgever het goedkeurt, typetrainingen volgen voor specifieke vliegtuigtypen zoals Airbus A-380, Boeing 737 en Fokker 110.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschilt per opleiding.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Technicus mechanica kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Maintenance, repair and overhaul fuel tanks 
 • Basis composieten 
 • Composieten onderhoud & reparatie 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Vliegtuigonderhoud technicus mechanica, Hoogerheide, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.