Mbo-Verpleegkundige Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 3, 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25655

In het kort

Zorg jij voor een lach op het gezicht van de zorgvrager? Als verpleegkundige help jij ze beter worden met je zorg, aandacht en medische kennis. De mbo-opleiding verpleegkunde stoomt je klaar voor dit prachtige beroep in het ziekenhuis, de ouderenzorg van geestelijke gezondheidszorg.

Downloads

Alle details


Is de opleiding mbo-Verpleegkundige iets voor jou?

Als verpleegkundige werk je straks elke dag met cliënten van verschillende leeftijden. Je bent een zorgzaam type en je hebt veel geduld. Je vindt het leuk om zorgplannen te bedenken en die ook zelf uit te voeren. Zo houd jij het overzicht op de afdeling(en) en krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft. Je geeft advies aan de cliënten zelf, maar ook aan bijvoorbeeld familie. Je durft je mening te verdedigen; jij bent straks de expert. Vind je het daarnaast niet erg om ook in de avonden, nachten of weekenden te werken? Dan is dit
een opleiding voor jou!

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je allerlei vakken om je voor te bereiden voor de praktijk. Je leert onder andere: 

 • Zorgplan maken voor elke patiënt en dat uitvoeren 
 • Wonden schoonmaken en verbanden aanleggen 
 • Medicijnen toedienen en een injecties geven 
 • Gezondheidsvoorlichting geven aan de patiënt en familie 
 • Luisteren naar wat de patiënt wilt

Stage lopen

Tijdens je studie loop je meerdere keren stage in verschillende zorginstellingen. Dat begint al in de tweede helft van het eerste jaar. De stages lopen door tot in het vierde jaar. In het tweede en derde jaar wisselt je stageplek elk half jaar (dit geldt niet voor de bbl-variant van de opleiding). 

Je kiest in het derde schooljaar een specialisatie: ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en thuiszorg, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of geestelijke gezondheidszorg.

De dilemma’s op de werkvloer zijn een belangrijk uitgangspunt voor de lesstof. Actuele vraagstukken worden meegenomen naar het leslokaal. Voor jou als student betekent dit dat ze leren wat op dat moment relevant is binnen de zorg en dat maakt het interessant en uitdagend.

Kortom: leren in, met en van de praktijk.

Voor deze opleidingsvariant is een startmoment in februari en september mogelijk. De opleidingen Verzorgende IG, Verzorgend IG/MZ en Verpleegkundige worden aangeboden in een zorginstelling.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt als verpleegkundige vaak in een ziekenhuis, een verzorgingstehuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Meestal verzorg je individuele patiënten, maar je kunt ook werken met een groep. Bijvoorbeeld in een kleine woongroep met ouderen. Je hebt altijd contact met andere zorgprofessionals: helpende zorg & welzijn, verzorgende, fysiotherapeuten, artsen of sociaal agogisch werkers. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Verpleegkundige op zak? Dan kun je doorstromen naar Hbo Verpleegkunde. Je kunt ook andere hbo-studies doen, zoals Fysiotherapie of Verloskunde.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Praktijk gestuurd leren
Praktijkgestuurd leren is een onderwijsvorm die kort gezegd inhoudt dat jij als student zoveel mogelijk leert in de werksituatie bij verschillende instellingen/locaties. De methode speelt in op de snel veranderende praktijk waarin de eigen regie van de klant en een andere manier van zorg verlenen centraal staat. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) , of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet kunnen overleggen.  

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Mbo-Verpleegkundige kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Expressief talent
 • Mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een lichte beperking en moeilijk te verstaan.
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH)
 • Mensen met licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Ondernemend gedrag
 • Verdieping Palliatieve zorg
 • Verpleegkundige zorg voor ouderen in een kortdurende ( acute) opname situatie
 • Voorbereiding HBO
 • Wijkgericht werken
 • Zorg in instabiele en acute zorgsituaties
 • Zorginnovatie en technologie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Mbo - Verpleegkundige, Breda, BBL
Mbo - Verpleegkundige, Breda, BOL
Mbo - Verpleegkundige, Roosendaal, BBL
Mbo - Verpleegkundige, Roosendaal, BOL

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

Opleiding  
Mbo - Verpleegkundige, Breda, BBL (Instroom februari 2023)
Mbo - Verpleegkundige, Breda, BOL (instroom februari 2023) 
Mbo - Verpleegkundige, Roosendaal, BBL (Instroom februari 2023)

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.