Mbo-verpleegkundige Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 3, 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25655

In het kort

Als verpleegkundige breng jij een lach op het gezicht van je patiënten. Met jouw zorg en aandacht voelen patiënten zich beter. Ben jij op zoek naar een medisch beroep? In het ziekenhuis, met ouderen of in de geestelijke gezondheidszorg? Dan is de mbo-opleiding verpleegkunde iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding mbo-verpleegkundige iets voor jou?

Als verpleegkundige werk je met cliënten van verschillende leeftijden. In een ziekenhuis, een verzorgingstehuis of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Meestal verzorg je individuele patiënten, maar je kunt ook werken met een groep. Bijvoorbeeld in een kleine woongroep met ouderen. Je hebt altijd contact met andere zorgprofessionals: helpende zorg & welzijn, verzorgende, fysiotherapeuten, artsen of sociaal agogisch werkers.  

Je zorgt graag voor anderen en je hebt veel geduld. Je vindt het leuk om een zorgplan te maken en dat zelf uit te voeren. Zo krijgt iedereen de zorg die ze nodig hebben. Je geeft advies aan de cliënten zelf, maar ook aan de familie. Je durft je mening te verdedigen, want jij bent de expert. Vind je het niet erg om ook in de avonden, nachten of weekenden te werken? Dan is dit een opleiding voor jou. 

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • zorgplannen maken en uitvoeren 
 • wonden schoonmaken 
 • verband aanleggen 
 • medicijnen toedienen 
 • injecties geven 
 • gezondheidsvoorlichting geven  
 • luisteren naar wat de patiënt wilt 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je kiest in schooljaar 3 een specialisatie:  

 • ziekenhuis 
 • verpleeg- en verzorgingshuis en thuiszorg 
 • zorg voor mensen met een verstandelijke beperking  
 • geestelijke gezondheidszorg 

Stage lopen

Tijdens de opleiding loop je meerdere keren stage. Je begint al met stage lopen tijdens het eerste leerjaar. Je loopt stage bij verschillende zorginstellingen. Ieder half jaar wissel je van stageplek. Tijdens je stage leer je veel belangrijke dingen. Wat je op je werk ziet, neem je mee naar het leslokaal. Daar praat je samen met je medestudenten over wat belangrijk is binnen de zorg.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Ben je klaar met de opleiding mbo-verpleegkundige? Dan kun je aan de slag in een: 

 • ziekenhuis 
 • verzorgingstehuis 
 • instelling voor geestelijke gezondheidszorg 

Ben je benieuwd hoe het werk van een verpleegkunde écht is? Een dagje meelopen kan nu ook online. Kijk jij mee in het ziekenhuis of liever in de thuiszorg?  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding mbo-verpleegkundige? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de opleiding hbo-verpleegkundige, fysiotherapie of verloskunde.  

Leerwegen

bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Praktijk gestuurd leren
Leer jij ook beter door iets meteen te doen? Dan is praktijkgestuurd leren iets voor jou. Als student leer je bij verschillende instellingen. Op die manier zie je meteen hoe de manier waarop we voor elkaar zorgen aan het veranderen is.   

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding mbo-verpleegkundige kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Expressief talent
 • Mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Mensen met een lichte beperking en moeilijk te verstaan.
 • Mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH)
 • Mensen met licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Ondernemend gedrag
 • Verdieping Palliatieve zorg
 • Verpleegkundige zorg voor ouderen in een kortdurende ( acute) opname situatie
 • Voorbereiding HBO
 • Wijkgericht werken
 • Zorg in instabiele en acute zorgsituaties
 • Zorginnovatie en technologie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Bol Bbl 
 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Mbo - verpleegkundige, Breda, bbl  

Mbo - verpleegkundige, Breda, bol

Mbo - verpleegkundige, Roosendaal, bbl  

Mbo - verpleegkundige, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.