Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25915

In het kort

Met paarden werken is je passie. Het liefst maak je daar je beroep van. Als vakbekwaam medewerker paardensport- en houderij werk je buiten. Je bent een ondernemer en weet alles over voeding, verzorging en training. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij iets voor jou?

Jij hebt de taak voor de dagelijkse verzorging van paarden. Op onregelmatige uren werken vind je  niet erg. Tijdens de opleiding leer je alles van het paard en de verschillende trainingsmethodes.Wil je meer weten over het werk in de paardenhouderij? Wil je werken met je favoriete dieren? Dan is de opleiding medewerker paardensport en -houderij de opleiding voor jou! 

Om vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij te worden heb je kennis en ervaring van paarden nodig.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij: 

 • voeding  
 • verzorging  
 • training  
 • gezondheid  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij kun je aan het werk in een: 

 • fokkerij 
 • ruitersportzaak

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding vakbekwaam medewerker veehouderij? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij. 

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Nieuwe studenten doen mee aan een rijtest. Dit is verplicht. Daarmee zien we of je goed kunt paardrijden. Dat is belangrijk om van jouw opleiding een succes te maken. Tijdens de test kijken we of je het paard onder controle hebt. Na de test krijg je van ons een advies. Daarin vertellen we je met de opleiding te starten óf dit juist niet te doen. Maar, jij bepaalt. De keuze is uiteindelijk aan jou. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Keuringsklaar maken en voorbrengen
 • Orientatie op ondernemerschap
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 3
 • Groomen in de paardensport

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.