Bedrijfsleider paardensport en -houderij Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25468

In het kort

Heb je altijd al bedrijfsleider van een organisatie met paarden in de paardensport of -paardenhouderij willen zijn? Dan is bedrijfsleider paardensport en -houderij de studie voor jou. Ben je ondernemend en vind je het leuk om alles wat je weet over paarden aan andere te vertellen en ook les te geven aan ruiters. Na je opleiding weet je alles over voeding, verzorging, training en het lichaam van paarden. Wie weet sta jij straks aan het roer van een nationale of internationale onderneming.

Downloads

Alle details


Is de opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij iets voor jou?

In alles wat je doet in je opleiding bedrijfsleider paardensport en -houderij houd je rekening met de gezondheid van de paarden. Je hebt al voorkennis en wat ervaring binnen de paardenwereld (bijvoorbeeld paardensport). Dit heb je nodig om je opleiding goed af te ronden. Andere dingen waar jij je mee bezig houdt tijdens je opleiding zijn: 

 • Leren over de voeding, verzorging, training en het lichaam van paarden 
 • Hoe je commercieel contact hebt met nationale en internationale klanten 
 • Leren denken vanuit de wensen van klanten

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij kun je bijvoorbeeld aan het werk als: 

 • Instructeur in de paardensport
 • Trainer
 • Professionele paardenverzorger (Groom)
 • Medewerker of bedrijfsleider bij een hippische organisatie
 • Hippisch voorlichter
 • Stalmanager
 • Organisator van evenementen
 • Medewerker paardenkliniek
 • Hippisch ondernemer of journalist
 • Ruiter 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Met je mbo-diploma op zak kun je werken in nationale en internationale stallen. Studeer je liever door? Volg dan een hbo-opleiding. Je leert bijvoorbeeld nog meer over het welzijn en het gedrag van het paard, je ontwikkelt je skills als ondernemer of je wordt docent in de paardenhouderij. 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Engels B1/B2 (reserve)
 • Keuringsklaar maken en voorbrengen
 • Ondernemerschap MBO deel 1
 • Ondernemerschap MBO deel 2
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 4
 • Groomen in de paardensport (nog geen examen aanwezig)

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.