Fashion designer Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25687

In het kort

Ben jij creatief? Hou je van mode? En hou je van verkopen? Dan is de opleiding fashion designer écht iets voor jou. Als modeontwerper ben je onderdeel van een design- of stylingteam. Je bedenkt een nieuwe collectie. Legt uit hoe nieuwe kleding gemaakt wordt. En regelt samples van de ontwerpen die je maakt. Kleuren, stoffen, textiel, maten en modellen. Daar vul jij je dag mee.  

Meewerken aan een nieuwe collectie voor het volgende seizoen. Een collectie die commercieel aantrekkelijk is. Voor de doelgroep en ook voor de wereld. Want je maakt de volgende collectie graag duurzaam. Met de opleiding fashion designer begin jij je loopbaan in de modewereld.

Downloads

Alle details


Is de opleiding fashion designer iets voor jou?

Een fashion designer weet welke trends er spelen. En wat kwaliteit is. Je bent creatief en houdt graag bij wat er in de mode is. Als designer maak je ontwerpschetsen, tekeningen, stylesheets en maatschema's. Projecten waar je met veel aandacht aan werkt. Sfeer, kleur, materiaal en vernieuwingen zijn belangrijk voor jou. Daarnaast ben je zelfstandig. Je kan goed tegen stress en je bent verantwoordelijk. Je komt graag met nieuwe ideeën en bent niet bang om de eerste stap te zetten. Bovendien werk je graag met een planning. Stress heb jij niet. In weinig tijd krijg je al je taken af. En projecten lever je altijd op tijd in.  
 
Tekenen doe je graag. Met of zonder tekenprogramma’s. Als fashion stylist kun je goed praten en schrijven. Goed omgaan met anderen is voor jou belangrijk. Ook met mensen waarmee je werkt in het buitenland. Je ontdekt graag nieuwe dingen in de modewereld. En je weet precies waar jij goed in bent en hoe je die kracht gebruikt tijdens een project.

Stage 

De opleiding fashion designer is een 3-jarige studie. In het eerste schooljaar kom je 5 dagen per week naar school voor praktijkonderwijs. In het tweede en derde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf in de modewereld. Je docenten kennen veel mensen. Zij weten precies bij welke kledingbedrijven je aan de slag kunt. En dat maakt het vinden van een leuke stageplek een stuk makkelijker

 • Eerste jaar           : geen stage 
 • Tweede jaar        : 14-16 weken stage  (4 dagen per week stage, 1 dag school) 
 • Derde jaar           : 14-16 weken stage  (5dagen per week stage) 

De theorie leer je op school. Om wat je geleerd hebt in de praktijk te gebruiken, loop je stage.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding: 

 • plannen en organiseren 
 • presenteren  
 • overtuigen en invloed hebben 
 • onderzoeken en verslag uitbrengen 
 • professioneel zijn 
 • werken in modewereld 
 • hoe een bedrijf winst maakt 
 • alles over mode ontwerpen 
 • onderzoek doen 
 • nieuwe collecties uitleggen 
 • nieuwe collecties uitwerken 
 • nieuwe collecties van kwaliteit maken 
 • ideeën ontwerpen 
 • samples maken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen  

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Met de opleiding fashion designer start je in de modewereld van Nederland. Je kunt stoffen ontwerpen. Maar ook kleding of tassen. Of ga je liever aan de slag als fashion stylist? Ook dat is mogelijk. Jouw baan na de opleiding fashion designer vind je hier:

 • confectiebedrijven 
 • ontwerpstudio's 
 • stylingbureaus

Met een mode- en designopleiding is de kans groot dat je bij een modehuis gaat werken. Een modehuis is een bedrijf dat zelf collecties ontwerpt en de marketing en verkoop regelt. Samples en kledingstukken worden vaak in het buitenland gemaakt. En ook stoffen worden vaak in het buitenland gekocht. Daarom spreek je in de modewereld Engels. 

Als fashion designer weet je alles van de nieuwste mode. Je bepaalt samen met de hoofdstylist de laatste trends en samen werk je aan de collectie. Je onderzoekt trends. Je zoekt stoffen van goede kwaliteit. En je kiest welke kleuren en materialen je gebruikt. Je maakt schetsen en ontwerpen. Technische tekeningen en de beschrijving van verschillende maten. Ook regel je de buitenlandse productie van samples. Saai is het werk van een fashion designer in ieder geval niet. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding fashion designer? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in Utrecht, óf het VIA University College in Herning, Denemarken. 

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding fashion designer kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Artwork & Dessins 
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding hbo Kunstonderwijs 
 • Imagestyling 
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Fashion designer, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.