In het kort
Ben jij creatief, houd je van mode en heb je een commerciële instelling? Dan is de opleiding Fashion designer écht iets voor jou. Als designer ben je onderdeel van een design- of stylingteam. Je maakt collectieplannen, stelt productie-instructies op en regelt samples. Elke dag ben je met kleuren, stoffen, textielwaren, maten en modellen in de weer. Je levert een belangrijke bijdrage aan de confectie-collecties. Deze zijn commercieel aantrekkelijk, gericht op de doelgroep en duurzaam. De opleiding Fashion designer is de start van een mooie carrière in de modewereld.
Alle details
Is de opleiding fashion designer iets voor jou?
De fashion designer is trend- en kwaliteitsbewust, creatief en altijd actief bezig met de ontwikkelingen op modegebied. Als designer maak je ontwerpschetsen, (technische) tekeningen, stylesheets en maatschema's (sizespecs). Hierbij ga je nauwkeurig en volgens een plan te werk. Sfeer, kleur, materiaal en vernieuwingen zijn daarbij belangrijke begrippen. Daarnaast toon je zelfstandigheid, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je stressbestendig. Je neemt initiatieven en houdt de planning goed in de gaten. Je bent niet bang voor tijdsdruk en deadlines.
Tekenen doe je maar wat graag, met of zonder tekenprogramma’s. Het is belangrijk dat je als stylist communicatief vaardig bent, zowel mondeling als schriftelijk. Je hebt goede omgangsvormen en kunt samenwerken, ook met externe partijen in het buitenland. Je hebt een brede, onderzoekende blik op het vakgebied en je bent je bewust van je eigen bijdrage aan het gehele proces.
Stage
De opleiding fashion designer is een 3-jarige studie. In het eerste schooljaar kom je 5 dagen per week naar school voor praktisch onderwijs. In het tweede en derde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf in de mode. Door onze jarenlange relatie met vele confectiebedrijven, kun jij rekenen op een leuke stageplek.
- Eerste jaar : geen stage
- Tweede jaar : 18-20 weken stage (4 dagen per week stage, 1 dag school)
- Derde jaar : 18-20 weken stage (5dagen per week stage)
Je loopt dus ongeveer 30% van je studietijd stage en zit 70% van de tijd op school. Daar volg je beroepsgerichte en algemene vakken.
Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding tot fashion designer helpen we jou de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je in de modewereld nodig hebt, zoals:
- plannen en organiseren
- presenteren
- overtuigen en beïnvloeden
- beoordelen en rapporteren
- bedrijfsmatig handelen
- commercieel handelen
- vakkennis toepassen
- onderzoeken en analyseren
Je leert verder
- bedrijfsmatig handelen
- commercieel handelen
- vakkennis toepassen
- onderzoeken en analyseren
- meewerken aan de onderbouwing van een nieuwe collectie.
- meewerken aan de uitwerking van een nieuwe collectie.
- meewerken aan de kwaliteit van de productie.
- ontwikkelen van uitgangspunten en concepten
- collectioneren
- sturen van ontwikkelproces van samples
Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.
Na je opleiding
Hier kun je gaan werken
De studie fashion designer sluit aan op de Nederlandse modewereld. Daardoor heb je een vergrote kans op werk, bijvoorbeeld bij een:
- confectiebedrijf
- ontwerpstudio
- stylingbureau
Als fashion designer is de kans groot dat je bij een confectiebedrijf gaat werken. Zo´n bedrijf ontwerpt zelf collecties en verzorgt de marketing en verkoop. Sampling (proefstukken) en productie (grote aantallen kledingstukken) vinden plaats in het buitenland. Dit geldt soms ook voor de inkoop van stoffen en textielwaren. Daarom is Engels de voertaal in de mode.
Als trend- en modebewuste fashion designer bepaal je samen met de hoofdstylist het modebeeld en werk je nieuwe collecties tot in de puntjes uit. Je signaleert en onderzoekt trends, hebt oog voor duurzaamheid en selecteert sferen, kleuren en materialen. Je maakt creatieve ontwerpschetsen, technische tekeningen, stylesheets en maatbeschrijvingen en regelt de buitenlandse productie van samples.
Doorstuderen?
Ben je klaar met de mbo-opleiding fashion designer en wil je graag verder studeren? Stroom dan door naar een gespecialiseerde of meer algemene hbo-opleiding:
- Amsterdam Fashion Institute (AMFI) - Amsterdam
- Saxion Hogeschool - Enschede
- Fontys Hogeschool - Tilburg
- Willem de Kooning Academie - Rotterdam
- Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) - Utrecht
- VIA University College - Herning, Denemarken
Leerwegen
BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.
Begeleiding
Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.
Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.
Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.
Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.
Zo word je toegelaten
- Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
- Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
- Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.
Keuzedelen
Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.
Volg deze extra vakken
Bij de opleiding junior stylist kun je onder andere deze keuzedelen volgen:
- Artwork en dessins
- Duurzaamheid in het beroep D
- Imagestyling
- Digitaal patroontekenen 1 (basis)
Leslocaties
Breda
- BOL
Dit kost het
Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.
Wettelijke bijdrage schoolkosten | |
schooljaar 2022-2023 (BOL) | € 1.239 |
Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).
Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten
Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?
Bekijk hier het kostenoverzicht:
Aanmelden
Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.
Opleiding | |
Fashion Designer, Breda, BOL |
Aanmelden
Aanmelden
|
Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.
Loop een dagje mee op het mbo
Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.
Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.