Medewerker facilitaire dienstverlening Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25959

In het kort

Als medewerker facilitaire dienstverlening ben je ondersteunend bezig, zoals de ontvangst en opslag van goederen of interne logistieke werkzaamheden. Verder kun je bezig zijn met het inrichten van (vergader)ruimten en cateringwerkzaamheden of het beheren/onderhouden van gebouwen. Je werkt binnen een team en de plekken waar je aan de slag gaat, zijn bijvoorbeeld hotels, congrescentra, grotere kantoor- en schoolgebouwen of zorginstellingen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening iets voor jou?

Als facilitair medewerker ben je onmisbaar voor een bedrijf, instelling of organisatie. Vind jij het leuk om anderen te helpen en wil je afwisselend werk? Je leert hoe je gasten of collega’s praktisch kunt helpen bij hun verblijf of hun werk. Je leert ruimtes gebruiksklaar te maken, voor vergaderingen bijvoorbeeld. Je leert hoe je klein onderhoud kunt uitvoeren en hoe je een gebouw kunt beheren. Je leert hoe je voorraden bij kunt vullen.  

Tijdens de opleiding

Je opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel krijg je te maken met algemene kerntaken en werkprocessen die belangrijk zijn voor een dienstverlener. Dit zijn de volgende:  

 • Werk voorbereiden  
 • Ruimtes klaarzetten  
 • Aanspreekpunt zijn  
 • Administratie uitvoeren  
 • Assisteren bij voorraadbeheer  
 • Veiligheid  
 • Onderhoud- en herstelwerkzaamheden  
 • Voeding  
 • Evalueren   

School en stage: 2-jarige opleiding (BOL)  
In periode 3 van het eerste schooljaar loop je 2 dagen per week stage. In het tweede leerjaar, wanneer je het profieldeel volgt, loop je het hele jaar door 2 dagen per week stage. Stageplaatsen worden geregeld door het stagebureau.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt met verschillende doelgroepen, zoals ouderen, kinderen, gehandicapten en jong volwassenen. Dit kan op verschillende plaatsen zijn, afhankelijk van je uitstroomprofiel.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Je kunt met het niveau 2 diploma Dienstverlener gaan werken binnen een geschikte arbeidsplaats of doorstromen naar een niveau 3 opleiding. Het meest passend is een niveau 3 opleiding die aansluit bij je uitstroomprofiel.

Leerwegen

bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je mentor. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Assisteren bij sport en recreatie
 • Doorstroom naar niveau 3 zorg en welzijn
 • Eetcultuur en wensen
 • Internationaal 1: Bewustzijn (interculterel diversiteit)
 • Ondernemend gedrag 1-2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 2) € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Medewerker facilitaire dienstverlening, Breda, bol 

 

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.