Gezel schilder Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25588

In het kort

Na de opleiding gezel schilder ben jij een echte vakman op schildergebied. Daarnaast doe je ook weleens reparatiewerkzaamheden. Bovendien kun je behangen en glaszetten. Werk je graag regelmatig buiten? En vind je het leuk om je ploeg aan te sturen? Dan is de opleiding gezel schilder iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding gezel schilder iets voor jou?

Als gezel schilder zorg je ervoor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi in de verf staan. Je bent een echte vakman op schildergebied. Je brengt verflagen aan op allerlei ondergronden. Denk aan hout, steen, metaal en kunststof.

Je weet hoe je je werkplek voorbereidt en de hoe je de ondergronden behandelt. Dan kan het echte schilderwerk beginnen. Je kunt trouwens ook prima glaszetten en behangen. Houtrot repareren of onderdelen vervangen? Ook geen probleem! Vaak werk je in een team. Soms moet je jouw team helpen of aansturen.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding gezel schilder leer alles over schildertechnieken en verfsoorten. Je leert de ondergrond goed behandelen. Dat is heel belangrijk voordat je gaat schilderen. Verder leer je welke gereedschappen er zijn en hoe je ze gebruikt. Na deze opleiding weet je ook hoe je moet behangen, glaszetten en hoe je houtrot bestrijdt. Een gezel schilder weet hoe hij leiding geeft aan collega’s.

 • Alles over verfsystemen
 • Houtrot sanering 
 • Ondergrondreparaties
 • Diverse soorten wandbekleding aanbrengen
 •  Beglazingssystemen plaatsen en glas op maat maken
 • Ondergronden en materialen opmeten en berekenen
 • Plannen en organiseren van werkzaamheden
 • Werken in teams
 • Allerlei verftechnieken zoals verspuiten met verschillende spuitapparatuur
 • Decoratieve technieken aanbrengen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als gezel schilder ga je aan de slag bij een gespecialiseerd schildersbedrijf.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Gezel schilder op zak? Dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding gezel schilder kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Renovatiewerkzaamheden voor de Schilder
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. 

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
Lesgeld 2019-2020 (BOL) vanaf 18 jr €1.168,- €1.168,- €1.168,-
Wettelijk cursusgeld 2018-2019 (BBL) vanaf 18 jr €588,- €588,- €588,-

*U ontvangt de rekening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). (BOL)
*Lesgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder is en een BOL-opleiding volgt. Het lesgeld betaalt u aan DUO. U ontvangt hiervoor een factuur/acceptgirokaart.

*U ontvangt de rekening van de school. (BBL)
*Wettelijk cursusgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding volgt. Cursusgeld dat in rekening gebracht wordt, moet altijd betaald worden. Dit geldt ook als de student het College voortijdig verlaat (na 1 oktober 2019) of als hij/zij alleen het praktijkgedeelte (BPV) doet.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
Licentie rekenen €40,75 €70,75 €40,75
Licentie taal €40,75 €40,75 €40,75
Veiligheidsschoenen (indien nog niet in bezit) €26,43    

*U ontvangt de rekening van de boekhandel/leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
VCA-basis of VOL (indien nog niet in bezit) €186,44 €186,44  
Gereedschapsset en PBM's €240,- €240,-  
Werkbroek schilder model 8657(c97) bij Cranenbroek of Hornbach €35,-    

*U ontvangt de rekening van de boekhandel/leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Keuzedelen

Leerjaar 1 2 3
K0080 | orientatie op ondernemerschap   €36,85  
K0262 | arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening €43,45    
K0090 | renovatiewerkzaamheden schilder   €36,85  

*U ontvangt de rekening van de boekhandel/leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.