Allround tegelzetter Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25116

In het kort

Ingewikkelde patronen, trappen, ronde zwembaden. Als allround tegelzetter pak je de moeilijkste tegelklussen aan. Je werkt graag met je handen en je bent een echte vakman. Klinkt dit als een beroep voor jou? Volg dan de opleiding allround tegelzetter.

Downloads

Alle details


Is de opleiding allround tegelzetter iets voor jou?

Ingewikkelde patronen, trappen, ronde zwembaden. Als allround tegelzetter pak je de moeilijkste tegelklussen aan. Je werkt graag met je handen en je bent een echte vakman. Klinkt dit als een beroep voor jou? Volg dan de opleiding allround tegelzetter.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding allround tegelzetter maak je kennis met alle soorten en maten tegels. Bijvoorbeeld keramische tegels, glasmozaïek en natuursteentegels. Je leert hoe je ze bevestigt op de vloer of wand. En welke materialen je het beste bij de verschillende soorten tegels kunt gebruiken.

Je leert ook tegels bijsnijden en patronen maken. Ook het lastige tegelwerk komt aan bod, zoals trappen en rondingen. Als tegelzetter werk je heel zelfstandig. Na de opleiding weet je ook hoe je de taken verdeelt onder jou en je collega’s.

Tijdens de opleiding allround tegelzetter leer je:

 • Een vlakke wand lijmen, een wand met uitwendige hoek lijmen, een wand met muur-opening lijmen
 • Penant en neggekanten lijmen en bijzonder tegelwerk lijmen
 • Een vlakke vloer lijmen en een vloer in een natte ruimte onder afschot lijmen
 • Een vlakke vloer leggen, een vloer in een natte ruimte onder afschot leggen, een vloer van natuursteen leggen en plinten, dorpel, neuten en vensterbanken leggen
 • Wandtegels op een vlakke wand zetten en tegelwerk herstellen

Wat voor type ben je?

Een allround tegelzetter is iemand die: 

 • Goed tekeningen kan lezen
 • Een goed ruimtelijk inzicht heeft
 • Nauwkeurig en precies werkt
 • Milieubewust werkt
 • Zowel zelfstandig werkt als in teamverband
 • Goed kan inschatten hoeveel materiaal hij nodig heeft
 • Let op zijn veiligheid en die van zijn omgeving
 • Goed met mensen om kan gaan
 • Taken kan verdelen
 • Verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen werkzaamheden

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kan aan de slag bij een tegelzettersbedrijf of bij een aannemingsbedrijf. Je werkt zowel binnen als buiten.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 Allround tegelzetter op zak? Dan kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Uitvoerder.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerwe (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround tegelzetter kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Specialist vakmanschap bij duurzaam bouwen
 • Casco lijmwerk

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2020-2021 (BBL niveau 3 en 4) € 606,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.