Begeleider maatschappelijke zorg Roosendaal, Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 2, 2,5 jaar
Niveau 3
Crebo 25780

In het kort

De begeleider maatschappelijke zorg richt zich voornamelijk op de behoeften, mogelijkheden, kracht en leefsituatie van de cliënt. Kan jij goed luisteren naar een cliënt die zorg nodig heeft? Heb jij oog voor wat de wensen en behoeftes zijn van de cliënt? Dan is de opleiding begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou! 

Downloads

Alle details


Is de opleiding begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou?

Als begeleider maatschappelijke zorg sta je stevig in je schoenen. Je bent creatief en bedenkt zelf oplossingen die je samen met cliënten kunt uitvoeren. Je vindt het leuk om alleen te werken. Je krijgt energie van de persoonlijke band met je cliënten. Dit zorgt voor vrolijke en sociale situaties, maar soms ook voor moeilijke momenten. Je kunt dus wel tegen een stootje. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding krijg je lessen in de zorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zingtuiglijke of meervoudige beperkingen. Je leert over de verschillende uitdagingen die mensen met een beperking kunnen hebben, zoals: 

 • Problemen door een beperking of ziekte 
 • Problemen door het zorgsysteem in Nederland 

Je leert ook om creatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van de doelgroep waar je mee werkt. En je leert hoe je professioneel omgaat met je eigen emoties in moeilijke situaties. 

 

Na je opleiding  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 begeleider maatschappelijke zorg op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 4 persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg in 1 jaar.

Hier kun je gaan werken 
Je kunt in de maatschappelijke zorg bijvoorbeeld aan het werk als: 

 • Activiteitenbegeleider 
 • Groepsbegeleider 

Leerweg

bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend gedrag
 • Zorginnovatie en technologie
 • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
 • Voorbereiding HBO Mensen met een licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag
 • Verplegende en verpleegtechnische handelingen
 • Internationaal I: Overbruggen

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je mentor. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  

Begeleider maatschappelijke zorg, Roosendaal, bbl

Begeleider maatschappelijke zorg, Breda, bbl

Begeleider maatschappelijke zorg, Roosendaal, bol
Begeleider maatschappelijke zorg, Breda, bol Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.