Oriëntatiejaar transport en logistiek Oosterhout

Leerweg BOL
Duur 1 jaar
Niveau 2
Crebo 25774

In het kort

Werk je graag in de logistiek, maar twijfel je nog over de richting? Dan is het oriëntatiejaar transport en logistiek misschien iets voor jou. Samen met logistieke bedrijven in de gemeente Oosterhout organiseren we een jaar vol praktijklessen. Je leert bij de bedrijven alles over goederen in ontvangst nemen, opslaan en verzenden. Tijdens het oriëntatiejaar leer je van alles over verschillende bedrijven in de logistieke sector. Na het oriëntatiejaar krijg je een diploma. Ga jij daarmee direct aan het werk of studeer je liever nog even verder?  

Downloads

Alle details


Is een oriëntatiejaar transport en logistiek iets voor jou? 

Vraag jij je ook altijd af wat er gebeurt met producten tussen de fabriek en de klant? In de wereld van transport en logistiek vind je het antwoord. Je leert producten vervoeren en opslaan. Heb jij interesse in een carrière in de logistiek? Maar twijfel je nog over de richting? Dan is het oriëntatiejaar transport en logistiek iets voor jou. Je maakt kennis met verschillende bedrijven in de gemeente Oosterhout. Hier leer je wat de taken van een medewerker in de logistieke sector zijn. Na de opleiding kun je meteen aan het werk. Studeer je liever nog even verder? Dat kan natuurlijk ook.  

Tijdens de opleiding 

Deze opleiding is erg praktisch. Daarom loop je vanaf dag 1 stage bij verschillende logistieke bedrijven. Onze docenten geven les op locatie. Soms ga je naar school, maar dat is eerder een uitzondering.  


Na de opleiding
 

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding oriëntatiejaar transport en logistiek vind je een baan bij:  

 • distributiecentra 
 • transportbedrijven 
 • opslagbedrijven 
 • magazijn- en voorraadbeheerders 

Neem alvast eens een kijkje op Connected People


Doorstuderen? Dat doe je zo
 

Ben je klaar met de opleiding oriëntatiejaar transport en logistiek? Dan kun je verder studeren, bijvoorbeeld aan de opleiding chauffeur wegvervoer, logistiek teamleider of logistiek supervisor.  

Leerweg

Bol 
Deze bol-opleiding begint meteen met een stage bij erkende leerbedrijven. Hier leer je 2 dagen per week in de praktijk. We werken samen met logistieke bedrijven in de gemeente Oosterhout. Onze leraren delen hun kennis graag op locatie. Soms ga je naar school. Wil je meer werken? Vraag je leidinggevende wat mogelijk is.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor de opleiding oriëntatiejaar transport en logistiek zijn 20 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 20 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding oriëntatiejaar transport en logistiek kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Ondernemend gedrag niveau 1-2
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Engels A1-A2
 • Digitale vaardigheden basis, lean en creatief

Leslocaties

Let op, wil je de studie volgen in Breda? Dan krijg je les bij het logistieke bedrijf

Ceva Logistics
Logistiekweg 2
4906 AB Oosterhout

 

Oosterhout

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Let op, wil je de studie volgen in Breda? Dan krijg je les bij het logistieke bedrijf

Ceva Logistics
Logistiekweg 2
4906 AB Oosterhout

Bij de aanmelding staat de Curio locatie Wilhelminasingel. 

 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.  

Opleiding  
Logistiek medewerker, Breda bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

 

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.