Oriëntatiejaar transport en logistiek Breda

Leerweg BOL
Duur 1 jaar
Niveau 2
Crebo 25774

In het kort

Wil je logistiek leren in een bedrijf, maar twijfel je nog over de richting? Dan is het oriëntatiejaar transport en logistiek misschien iets voor jou. Curio en logistieke bedrijven in de gemeente Oosterhout zorgen voor praktijklessen en leren op locatie. Je leert bij de bedrijven alles over goederen in ontvangst nemen, opslaan en verzenden. Na dit oriëntatiejaar ben je in het bezit van een diploma en kun je doorstromen naar een hoger niveau of direct gaan werken

Downloads

Alle details


Is een oriëntatiejaar transport en logistiek iets voor jou? Je krijgt les bij logistieke bedrijven in de regio Oosterhout.

Transport en logistiek is alles wat zich tussen de fabriek en de consument afspeelt. Producten moeten vervoerd en opgeslagen worden. Heb jij interesse in een carrière in de logistiek? Dan is het oriëntatiejaar transport en logistiek iets voor jou. Dit is de basis voor een loopbaan in de transport en logistiek. Afhankelijk van je talenten zijn er voldoende (interne) doorgroeimogelijkheden bij logistieke bedrijven.

In het kort

 • Vanaf dag 1 loop je stage bij verschillende logistieke bedrijven in omgeving Oosterhout.
 • Docenten van Curio geven les binnen de logistieke bedrijven. Je hebt soms 'uitstapjes' naar school in Breda. 
 • In het basisjaar komen alle onderdelen van logistiek en transport aan bod.
 • Na het basisjaar kun je:
  • direct aan het werk met een diploma logistiek medewerker (niveau 2)
  • doorstromen naar jaar 2 opleiding chauffeur wegvervoer (niveau 2); logistiek teamleider (niveau 3); supervisor of specialist transport en logistiek (niveau 4);
  • overstappen naar een andere mbo-opleiding.
 • Er zijn dit jaar 20 plekken beschikbaar.

Hier kun je gaan werken

Je komt te werken bij een distributiecentrum (DC), transportbedrijf of opslagbedrijf. Je kunt de werkzaamheden gericht op magazijn- en voorraadbeheer in alle branches en sectoren uitvoeren.

Leerweg

BOL 
Bij een BOL-opleiding ga je normaal gesproken 5 dagen in de week naar school. Bij deze opleiding ga je direct stagelopen bij erkende leerbedrijven. Het zogenaamde praktijkleren. Je loopt vanaf de eerste week twee dagen stage bij een bedrijf en hiervoor ontvang je een vergoeding. In overleg met de aangesloten bedrijven kun je afstemmen voor eventueel een bijbaan of meer werken in de vakanties.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding basisjaar logistiek en transport kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend gedrag niveau 1-2
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Engels A1-A2
 • Digitale vaardigheden basis, lean en creatief

Leslocaties

Oosterhout/Breda
Je krijgt les bij logistieke bedrijven in de gemeente Oosterhout en heel soms op de leslocatie Wilhelminasingel 33 van Curio in Breda.

 

Breda

Leerwegen
 • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Logistiek medewerker, Breda BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.