Cas Spijkers - gespecialiseerd kok Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25179

In het kort

Ben jij een kok met talent? Meer dan gemiddeld zelfs? En ben je een enthousiaste leerling die graag meer leert? Dan is de opleiding gespecialiseerd kok aan de Cas Spijkers Academie iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je bijzondere gerechten te bereiden. Bijvoorbeeld hele luxe gerechten. Of hele creatieve gerechten. Wat je precies maakt, verschilt per keuken. De één werkt in de warme of koude keuken. De ander maakt zoet gebak. Je werkt met de beste ingrediënten en producten. En met het team van één van Nederlands bekendste koks: Jonnie Boer. 

Downloads

Alle details


Cas spijkers academie logo

Bij de Cas Spijkers academie volg je de opleiding gespecialiseerd kok.

Is de opleiding gespecialiseerd kok aan de Cas Spijkers Academie iets voor jou?  

Droom jij van een baan als kok? In de beste restaurants van Nederland en België? Denk jij graag na over bijzondere gerechten? En luxe ingrediënten? Weet je precies hoe je ze klaarmaakt? Op welke temperatuur? Werk je heel precies en kun je goed tegen stress? Dan is de opleiding gespecialiseerd kok aan de Cas Spijker Academie iets voor jou.  

Als topkok werk je in luxe restaurants. Je denkt mee over de bijzondere gerechten die op het menu komen. En je weet precies hoe je die bijzondere gerechten klaarmaakt. Tijdens de opleiding leer je alles om binnen de verschillende delen van de keuken te werken. Het maakt niet uit of je aan de warme of koude kant werkt. Jij maakt overal iets bijzonders van.  

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • gerechten bedenken voor de menukaart 
 • taken organiseren en leiden 
 • nakijken of gerechten en ingrediënten van goede kwaliteit zijn 
 • ingrediënten en producten kopen en gebruiken 
 • rekening houden met de kosten 
 • nieuwe collega’s of leerlingen helpen 
 • leidinggeven 
 • koken op hoog niveau  

Diploma voor Culinair Toptalent 

Tijdens deze opleiding krijg je de kans om een diploma van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent te halen. Daarvoor moet je laten zien dat je ervaring en kennis hebt van de keuken. Deze kennis en ervaring ontwikkel je door workshops te volgen. Of door mee te gaan op werkbezoek. Alles wat je leert van meesterkoks hou je bij in een map. Deze map gebruik je wanneer je gaat solliciteren. Heb je genoeg gedaan om het diploma te verdienen? Dan wordt het ook nog eens ondertekend door Jonnie Boer. Juist, ja… Die van driesterrenrestaurant De Librije. Iedereen in de horeca weet dat dat bewijs veel waard is.  

Meestergezel 

Droom jij ervan om meesterkok te worden? Dan moet je eerst ‘meestergezel’ worden. Om meestergezel te worden, zijn er drie vakken waarvoor je een voldoende moet halen. Dit zijn:  

 • SVH leermeester 
 • SVH sociale hygiëne  
 • het keuzedeel wijnkennis 2  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding gespecialiseerd kok aan de Cas Spijkers Academie werk je in luxe restaurants. Zoals:  

 • sterrenrestaurants in Nederland en België 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding gespecialiseerd kok? Dan kun je verder studeren aan het hbo.  

Leerweg

BBL
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een basisopleiding kok afgerond. 
 • Je hebt een paar jaar werkervaring in de keuken. 

Ben jij een enthousiaste kok die graag meer leert over het vak? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding gespecialiseerd kok. Als we denken dat je genoeg ervaring hebt, nodigen we je uit voor een kennismakingsdag. Tijdens deze dag laat je zien wat je kunt. Als wij denken dat je talent hebt, nodigen we je uit om te starten met de opleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding gespecialiseerd kok aan de Cas Spijkers Academie kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Grond tot mond
 • Eetcultuur en -wensen
 • Praktijkopleider
 • Wijnkennis 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 3/4) € 654

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Cas Spijkers - gespecialiseerd kok, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.