Salonmanager heer Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3, 1 jaar
Niveau 4
Crebo 25645

In het kort

Lijkt het je leuk om je eigen kapperszaak te hebben? Leidinggeven aan een team van kappers. Meer weten over administratie en marketing. Maar ook om heren een mooi kapsel aan te meten? Dan is de opleiding salonmanager heer echt iets voor jou. Je leert alles over het leidinggeven, het doen van de administratie en het maken van reclame. Maar je leert op deze opleiding ook alles over verschillende kniptechnieken, het kleuren van haar en het stijlen bij heren. Natuurlijk hoort er bij een kappersbezoek ook een praatje met de klant.

Downloads

Alle details


Is de opleiding salonmanager heer iets voor jou?

Met de opleiding salonmanager kun je leidinggevende worden van een kapperszaak. Maar je kunt ook je eigen kapperszaak beginnen. Je leert niet alleen de kniptechnieken, het stylen van heren kapsels en het kleuren. Je leer ook alles wat je moet weten als ondernemer. Je bent commercieel ingesteld, werkt hygiënisch en houdt rekening met het milieu.

Als leidinggevende ben je het visitekaartje voor de kapsalon. Je ziet er daarom altijd verzorgd en representatief uit. Aan het einde van je opleiding ben je zelfstandig en in staat om een kapsalon te kunnen leiden.

Je leert tijdens de opleiding:

Tijdens de opleiding salonmanager ontwikkel je kennis en vaardigheden die je dagelijks in je werk nodig hebt, zoals: 

 • vakkennis toepassen 
 • representatief overkomen 
 • plannen en organiseren 
 • op de behoeften en verwachtingen van de klant richten 
 • instructies en procedures opvolgen 
 • formuleren en rapporteren 
 • ondernemend en commercieel handelen 
 • begeleiden en aansturen 
 • samenwerken 
 • netwerken en relaties bouwen 

De opleiding salonmanager duurt 3 jaar. Je gaar 3 of 4 dagen per week naar school en loopt 1 of 2 dagen per week stage bij een erkende kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een passende stage. Hoe je dit doet en welke stageplekken er allemaal zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Tip: Maak een mooie brief over jezelf, ga langs bij kapperszaken in de regio en vraag of ze een stageplek hebben. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Een salonmanager is leidinggevende of eigenaar van een kapsalon. Je kunt bij verschillende typen kappersbedrijven aan de slag. Van gespecialiseerde herensalons, barbershops, gemengde kapsalons tot specifieke kapsalons. Denk hierbij aan modegevoelige en trendy salons. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je mbo-niveau 4 diploma salonmanager op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt ook direct aan het werk als kapper, zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in een kapsalon. 

Leerwegen

BOL

Bij een BOL-opleiding ga je 3 of 4 dagen in de week naar school. Daarnaast loop je 1 of 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. 

Begeleiding tijdens de opleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding salonmanager kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Barbier
 • Visagie
 • Hairstyling
 • Imagestyling
 • Nagelstyling
 • Ondernemend gedrag 3-4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Salonmanager heer, Breda, BBL (Doorstroom)
Salonmanager heer, Breda, BOL
Salonmanager heer, Roosendaal, BBL (Doorstroom)
Salonmanager heer, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.