Kapper Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25641

In het kort

Mensen mooi maken in de laatste haarmode? Wat dacht je van een opleiding kapper bij Curio? Van wasmassage tot knipbeurt en van föhnen tot kleurbehandeling. Je leert het allemaal bij deze opleiding. Maar ook voor advies en haarverzorgingsproducten kunnen klanten bij jou terecht. En daar hoort natuurlijk een gezellig praatje bij. Jij bent gebogen over het visitekaartje van de salon.

Downloads

Alle details


Is de opleiding kapper iets voor jou?

Als kapper knip, föhn en kleur je het haar, geef je advies over  haar(producten) en plan je afspraken in. Jij zorgt voor jouw klant en ondersteunt ook de haarstylist met wie je samenwerkt. Je bent een aanpakker, want het is hard werken in het kappersvak. Vaak werk je in het weekend. Het is goed om hier rekening mee te houden.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kapper ontwikkel je kennis en vaardigheden die je later tijdens je dagelijkse werk nodig hebt, zoals: 

 • vakkennis toepassen 
 • samenwerken 
 • representatief overkomen 
 • plannen en organiseren 
 • op de behoeften en verwachtingen van de klant richten 
 • instructies en procedures opvolgen 
 • kwaliteit leveren 

De opleiding kapper duurt 2 jaar. Tijdens de opleiding loop je 1 of 2 dagen in de week stage bij een erkende kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een passende stage. Hoe je dit doet en welke stageplekken er allemaal zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Tip: Maak een mooie brief over jezelf, ga langs bij kapperszaken in de regio en vraag of ze een stageplek hebben.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Een kapper kan bij verschillende typen kappersbedrijven aan de slag: gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons, denk hierbij aan modegevoelige en trendy salons. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Na deze opleiding kun je gaan werken of doorstromen naar mbo-niveau 3 of 4, bijvoorbeeld de opleiding haarstylist of salonmanager. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 3 of 4 dagen in de week naar school. Daarnaast loop je 1 of 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor deze opleiding zijn er in Breda slechts 48 plaatsen beschikbaar zijn. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kapper kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels A1/A2
 • Engels A2/B1
 • Engels B1/B2
 • Imagestyling
 • Nagelstyling
 • Ondernemend gedrag 1-2
 • Visagie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Kapper, Breda, BOL
Kapper, Roosendaal, BBL
Kapper, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.