Kapper Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25641

In het kort

Volg jij graag de laatste haarmode? En vind jij het leuk om het haar van mensen mooi te maken? Dan is de opleiding kapper iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je alles over de knipbeurt. Zoals knippen, föhnen en stijlen. En ook van een wasmassage of kleurbehandeling weet jij alles. Je geeft klanten advies. Bijvoorbeeld welke stijl bij ze past. Of over producten om het haar te verzorgen. Jij kletst graag met je klanten en ze komen daarom terug naar de kapsalon waar jij werkt.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding kapper iets voor jou?

Knippen, föhnen en kleuren. Als kapper geef je advies. Over het haar en verzorgingsproducten. Je plant afspraken in. Eigenlijk doe je alles wat de haarstylist nodig heeft. Jullie werken goed samen. Gelukkig maar, want daarom vind je het niet erg om in het weekend te werken. Het is namelijk hard werken in het kappersvak. Ben jij een harde werker? Dan is de opleiding kapper iets voor jou.   

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • wassen, knippen, snijden en föhnen  
 • werken met verschillende materialen 
 • verschillende haarsoorten herkennen 
 • kleuren en ontkleuren 
 • de wensen van klanten herkennen 
 • klanten advies geven over verzorging en producten 
 • plannen volgens de wensen van de klanten 
 • instructies en regels volgen 
 • samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding kapper werk je hier:  

 • kapperszaak voor dames  
 • kapperszaak voor heren  
 • gemengde kapperszaak 
 • kapperszaak voor de nieuwste mode  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding kapper? Dan kun je verder studeren op niveau 3 of 4, bijvoorbeeld aan de opleiding haarstylist dame/heer of salonmanager dame/heer. 

Leerwegen

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

BBL  

Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

Voor de opleiding kapper in Breda zijn er 48 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 48 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kapper volg je deze (en meer) keuzedelen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels A1/A2
 • Engels A2/B1
 • Engels B1/B2
 • Imagestyling
 • Nagelstyling
 • Ondernemend gedrag 1-2
 • Visagie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl) niveau 1 en 2 € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de opleiding kapper in Breda zijn er 48 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 48 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Kapper, Breda, BOL
Kapper, Roosendaal, BBL
Kapper, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.