Kapper Breda, Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25641

In het kort

Volg jij graag de laatste haarmode? En vind jij het leuk om het haar van mensen mooi te maken? Dan is de opleiding kapper iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je alles over de knipbeurt. Zoals knippen, föhnen en stijlen. En ook van een wasmassage of kleurbehandeling weet jij alles. Je geeft klanten advies. Bijvoorbeeld welke stijl bij ze past. Of over producten om het haar te verzorgen. Jij kletst graag met je klanten en ze komen daarom terug naar de kapsalon waar jij werkt.  

Je kunt tijdens deze kappersopleiding ook meer leren over nagelstyling.

Downloads

Alle details


Is de opleiding kapper iets voor jou?

Knippen, föhnen en kleuren. Als kapper geef je advies. Over het haar en verzorgingsproducten. Je plant afspraken in. Eigenlijk doe je alles wat de haarstylist nodig heeft. Jullie werken goed samen. Gelukkig maar, want daarom vind je het niet erg om in het weekend te werken. Het is namelijk hard werken in het kappersvak. Ben jij een harde werker? Dan is de opleiding kapper iets voor jou.   

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

  • wassen, knippen, snijden en föhnen  
  • werken met verschillende materialen 
  • verschillende haarsoorten herkennen 
  • kleuren en ontkleuren 
  • de wensen van klanten herkennen 
  • klanten advies geven over verzorging en producten 
  • plannen volgens de wensen van de klanten 
  • instructies en regels volgen 
  • samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten  
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Leerroute haar- en nagelspecialist
Tijdens deze opleiding is het ook mogelijk om meer te leren over nagelstyling. Je leert alles over de nieuwste trends en technieken op het gebied van nageldesign, zoals het aanbrengen van gelnagels en de nieuwste nagelkunst technieken. Of je nu droomt van het creëren van prachtige kapsels of het verzorgen van mooie gelakte nagels, met deze opleiding wordt opgeleid tot een specialist in zowel haarstyling als nagelstyling.

Naast de kappersvakken leer je ook

  • Manicure behandeling
  • Gellak behandeling
  • Biab behandeling
  • Acrylic behandeling
  • Nail-art
  • Verlengen en verstevigen van de nagel

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding kapper werk je hier:  

  • kapperszaak voor dames  
  • kapperszaak voor heren  
  • gemengde kapperszaak 
  • kapperszaak voor de nieuwste mode  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding kapper? Dan kun je verder studeren op niveau 3 of 4, bijvoorbeeld aan de opleiding haarstylist dame/heer of salonmanager dame/heer. 

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl  
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Student Isa

Isa doet de versnelde bbl-opleiding kappen. Dat is niet zo raar, want haar passie voor haar zat er al vroeg in. “Mijn zusje moest er altijd aan geloven als model.” Nu gaat ze 1 dag naar school en werkt ze 4 dagen bij Studio Haar in Rucphen. “Ik krijg steeds meer vertrouwen. In de salon word ik losgelaten in de praktijkdelen die ik heb afgerond. Kleuren mag ik wel, knippen nog niet.” 

Elke dinsdag gaat Isa naar school. “Tot 12.30 uur volg ik dan de theorievakken. ’s Middags hebben we praktijk. Dit kan op echte (menselijke) modellen zijn of op van die grote nepkoppen.” Isa doet de versnelde opleiding, dat betekent dat ze verschillende vakken tegelijk afrondt en sneller door de leerstof gaat dan de gemiddelde studenten. “Superfijn dat ik op mijn eigen tempo mag leren.” 

De combinatie sociaal kletsen en iemands haar mooi maken, spreekt Isa enorm aan. “Ik ben het liefst bezig met lang haar kleuren. Dan zie je echt verschil en een mooi eindresultaat.” Permanenten vindt Isa dan weer minder leuk. “Het stinkt en duurt lang. Je moet het leren, maar gelukkig komt het vandaag de dag niet voor in de praktijk. Natuurlijk volg ik wel de laatste haartrends, die moet je bijhouden.” 

De lesstof op school sluit volgens Isa goed aan op de praktijk. “Al is de praktijk natuurlijk anders. Op school kap je modellen die je kent. In de studio kom je allerlei klanten tegen.” School heeft ook aandacht voor het fysieke onderdeel van kappen. “Een goede houding is erg belangrijk om het lang vol te houden. Dus je mag niet krom staan en waar het kan moet je op een krukje zitten met je voeten op de grond.” 

Isa wil straks doorleren voor salonmanager, niveau 4. “Ik blijf leren bij Studio Haar. Tot nu toe vind ik de vakkennistoetsen goed te doen. Voor de opleiding moet je wel wat theorie bestuderen, maar niet heel veel. Het meeste leer je door te doen.” En wat moet een student volgens Isa allemaal kunnen om de opleiding kappen goed te kunnen volgen? “Passie hebben voor haar en lekker sociaal kunnen praten.” 

Student Krystian

Als kleine jongen was Krystian al bezig met het stylen van haar. Vooral bij Barbies. Hij was dan ook enorm opgelucht toen hij slaagde voor zijn vmbo en mocht starten aan de opleiding kapper in Breda. Studeren gaat Krystian goed af. “Het reizen van mijn woonplaats Dordrecht naar Breda was tot nu toe het spannendste deel. Maar ik weet wat ik wil, zelfs de theorie vind ik leuk.”

Bij de keuze voor de opleiding ging Krystian op zijn gevoel af. “Natuurlijk had ik ook in Dordrecht kunnen studeren, maar over deze school had ik goede verhalen gehoord. En toen ik hier voor het eerst rondliep, voelde dat heel veilig.” Dat er weinig jongens op deze school zitten, maakt Krystian niet zoveel uit. “Ik ga net zo goed om met meiden, ik klets met iedereen. Dat moet je ook kunnen als kapper.”

Regelmatig neemt Krystian iemand mee naar school. “Voor praktijklessen moet je soms je eigen model meenemen. Vaak is dat mijn moeder of een tante. Bijvoorbeeld voor de kleurlessen, dan zet je verf in iemands haar. Zelf hou ik het meest van dames knippen en dan vooral dames met lang haar. Hoe langer het haar, hoe beter.”

Meteen vanaf het begin van de studie loopt Krystian één dag per week stage bij een kapsalon. “Maandag tot en met donderdag ga ik naar school. Vrijdag werk ik van 8.45 tot 17.45 uur bij de kapper. Ik doe er wat ik kan en mag. Rondom de wastafel mag ik alles doen, bijvoorbeeld harenwassen. Knippen mag ik nog niet, daarvoor moet ik nog wat verder studeren.” Krystian heeft in zijn eerste studiejaar ook de kant van het kappen geleerd. Knippen, föhnen en stylen, ik haal overal plezier uit. “De basis heb ik wel. Ik studeer nu op niveau 2 en wil nog door naar niveau 3. Dat is nog één jaar extra en dan kan ik zelfstandig als kapper aan de slag.”

En dat is de droom van Krystian. “In loondienst is een no go voor mij. Ik wil een eigen zaak. Maar wel op zo’n manier dat ik flexibele werktijden heb, zodat ik ook wat vrije tijd voor mezelf over hou. Dat kan bijvoorbeeld door bij mensen thuis te kappen. Ik zou het ook leuk vinden om voor televisie of artiesten te werken. Als stylist. Dat is wat makkelijker vol te houden, denk ik. Mijn grote droom is mijn eigen bedrijf met als extra service het tekenen van wenkbrauwen. Ik ben daar helemaal gek van. Een totaalconcept met specialiteiten dus.”

Krystian neemt zijn droom serieus. En dat merken de docenten op school ook. “Ik ben serieus, dus ze nemen me serieus. Ik wil de theorie graag zo snel mogelijk afronden, zodat ik me helemaal op het kappen zelf kan storten. Op de open dag van Curio bijvoorbeeld heb ik het haar van een klasgenoot met verf ingezet. Helemaal leuk.“

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.  
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kapper volg je deze (en meer) keuzedelen: 

  • Engels A1/A2 
  • Engels A2/B1 
  • Engels B1/B2 
  • Imagestyling 
  • Nagelstyling 
  • Ondernemend gedrag 1-2 
  • Introductie tot visagie 
  • Duurzaamheid in Beroep C 
  • Inspelen op innovatie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357
schooljaar 2023-2024 (bbl) niveau 1 en 2 € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Kapper, Breda, bol
Kapper, Breda, bbl
Kapper, Roosendaal, bbl
Kapper, Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.