Medewerker hovenier Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25621

In het kort

Als beginnend medewerker hovenier heb je aandacht voor duurzaamheid. Denk hierbij aan je materiaalkeuze, verwerking van afval, gebruik van (niet chemische) bestrijdingsmiddelen en het bewust omgaan met (drink)water.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Medewerker hovenier iets voor jou?

Wat voor type ben je?

Ben je zorgvuldig, gemotiveerd, flexibel, collegiaal en hou je ervan om samen (buiten) te werken? Heb je aandacht voor duurzaamheid en ben je leergierig? Dan is de opleiding Medewerker hovenier iets voor jou. 

Tijdens de opleiding

Groen verzorgen in de buitenlucht is afwisselend werk. In alle seizoenen verzorg jij in tuinen en plantsoenen de bomen, struiken en planten. Daarnaast plaats je schuttingen, leg je vijvers en paden aan en je vindt je het leuk om machines te bedienen. Dit leer je tijdens je opleiding: 

 • Aanleggen en onderhouden van groen 
 • Communicatievaardigheden 
 • Werken met speciaal gereedschap/machines zoals een kettingzaag en bosmaaier 
 • Aandacht voor duurzaamheid 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding Medewerker hovenier kun je bijvoorbeeld aan het werk bij een: 

 • Hoveniersbedrijf 
 • Kwekerij 
 • Groenvoorziening 
 • Gemeente 
 • Recreatiebedrijf 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 2 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 3.

Leerwegen

BOL/ BBL:

Volg je de bol-opleiding? Dan loop je meerdere keren stage tijdens je studie. Als je voor de bbl-opleiding kiest, werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Je gaat dan één dag naar school.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker hovenier kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • De levende tuin
 • Engels A2/B1
 • Ondernemend gedrag niv 1/2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. Meld je aan voor deze opleiding.

Opleiding  
Medewerker hovenier, Breda, BBL
Medewerker hovenier, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.