Hospitality niveau 4 Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25646

In het kort

Gastvrijheid en hospitality staan bij jou centraal. Jij vindt het belangrijk dat een gast zich thuis voelt op plekken als evenementen, vakantieparken, hotels, horecagelegenheden, rondreizen en tijdens vrijetijdsactiviteiten. 

Zie jij jezelf werken in 1 van bovenstaande organisaties? Is jouw droombaan leidinggeven en wil jij het centrale aanspreekpunt zijn voor gasten? Je kunt werken in een resort op een zonnig eiland. Maar ook dichterbij huis heb je volop keuzes. Hospitality is op zoek naar toppers die komen werken in een attractiepark, in de horeca of op een festivalterrein in Nederland.  

Basisjaar 
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van niveau 3 en 4 hospitality. Na deze uitgebreide kennismaking ga jij verder leren in de richting én op het niveau die het beste bij jou passen. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding hospitality iets voor jou?

De opleiding schenkt aandacht aan alles wat te maken heeft met hospitality. Denk aan gastvrijheid op het gebied van horeca, evenementen, recreatie en toerisme. Daarnaast krijg je ook van alles mee over de beroepsgerichte houding. Voor jou is klantgerichtheid, teamwork, actie en organisatie van groot belang. Je houdt van plannen, leidinggeven en communiceren. 

Tijdens de opleiding

Tijdens je studie staat jouw ontwikkeling centraal. Persoonlijke begeleiding is daarom heel belangrijk. Een mentor en loopbaanbegeleider ondersteunen je in je keuzes en begeleiden je tijdens je opleiding.  

Een stagebegeleider helpt je bij het zoeken naar een stageplaats en houdt contact met je tijdens je stage. Het stagebedrijf zorgt voor de dagelijkse begeleiding op de werkvloer. Verspreid over 3 periodes ga je in totaal 28 weken op stage in binnen- of buitenland.  

Leerjaar 1 
In leerjaar 1 maak je kennis met gastvrijheid en hospitality. Je doet ervaring op met taken die je later in je werk ook doet. Daarnaast werk je aan projecten waarin samenwerken noodzakelijk is. Je maakt kennis met verschillende bedrijven en functies door bedrijfsbezoeken en gastlessen. Daarnaast organiseer en begeleid je zelf activiteiten. 
 
Leerjaar 2 
In leerjaar 2 focus je op communicatie (gesprekken, schrijven, luisteren)  en maak je kennis met leidinggeven. Je leert hoe je kunt inspelen op de wensen en behoeften van de gast en het samenstellen en verkopen van arrangementen. Dit alles tijdens de lessen over wat er allemaal te doen is in de frontoffice- en de horeca.  

Leerjaar 3 
In het laatste jaar richt je je op leidinggevende taken, zoals het aansturen van medewerkers en voeren van beoordelingsgesprekken. Je krijgt inzicht in de financiële en actieve kanten van leidinggeven. Ook ontwikkel je je talent om te presenteren. Zo kun je je ideeën overtuigend overbrengen aan jouw leidinggevende. 

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Met je diploma kun je verschillende kanten op. De hospitality is immers breed met voor ieder wat wils. Denk hierbij aan hotel/bungalowpark/camping, attractiepark, evenementenlocatie of -organisatie, café/restaurant met mogelijkheden voor overnachting, theater/bioscoop of sportruimte. Of een ander leuk dagrecreatiebedrijf waar je gasten kunt ontvangen en een fijn verblijf kunt bezorgen.  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 4 op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar:  

  • Hogere Hotelschool   
  • Leisure & Events Management (BUas) 
  • Andere hbo-opleidingen  

 

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding volg je deze (en meer) keuzedelen: 

Als de keuzedelen bekend zijn, lees je dat hier. 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Hospitality, niveau 4, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.