Medewerker dierverzorging Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Maximaal aantal plaatsen beschikbaar 36
Niveau 2
Crebo 25580

In het kort

Je houdt ervan om dieren te verzorgen en om je handen te laten wapperen. Jouw leidinggevende kan jou zonder problemen een klus geven. Een aquarium inrichten? De juiste verzorging van konijnen? Jij weet er alles van en doet het graag.

Downloads

Alle details


Een medewerker dierverzorging is iemand die:

Je werkt netjes en snel, let goed op de gezondheid van dieren en bent klantvriendelijk. Jij houdt ervan om samen te werken met collega’s en om je handen uit je mouwen te steken. 

Je leert tijdens de opleiding:

Je maakt hokken schoon, zorgt voor de juiste voeding. Je weet veel over dieren. Of het nu een rat, cavia, konijn, kat, hond, vis of vogel is. Alle dieren zijn bij jou in goede handen. Dit leer je tijdens je opleiding: 

 • Voeding 
 • Hygiëne 
 • Verzorging 
 • Huisvesting  
 • Diergedrag 
 • Voortplanting 
 • Omgaan met klanten

 

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Engels A2/B1
 • Paardenkennis
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 2

Keuzedelen:
Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Bekijk hier het overzicht van alle keuzedelen bij Curio.

De opleiding Medewerker dierverzorging is erg populair. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je op tijd aan, want de plaatsen worden toegewezen op volgorde van aanmelding.

Dit zijn de minimale toelatingseisen: 

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Meer informatie over het toelatingsrecht

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Lees er alles over in de bsa folder.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Heb je de opleiding Medewerker dierverzorging afgerond? Dan kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging. 

Na de opleiding Medewerker dierverzorging kun je bijvoorbeeld aan het werk bij een: 

 • Kennel 
 • Dierentuin 
 • Asiel 
 • Pension 
 • Dierenwinkel 
 • Kinderboerderij 

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,- Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.