Medewerker dierverzorging Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 36
Niveau 2
Crebo 25732

In het kort

Het liefst breng je de hele dag door met dieren. Want jij bent een echte dierenvriend. Het maakt niet uit of je nu werkt met honden, katten, knaagdieren, vogels of vissen. Je verzorgt ze graag en je weet precies wat een dier nodig heeft. Hoe richt je een aquarium in? Wat is de beste verzorging van konijnen? Jij weet er alles van. Iedere klus die je krijgt, voer je met plezier uit.  

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker dierverzorging iets voor jou?

Je werkt netjes en snel. Je let goed op de gezondheid van dieren. Je bent vriendelijk tegen klanten en je geeft ze graag het beste advies. Samen met je collega’s verzorg je dieren. In een dierenwinkel, dierentuin of dierenasiel. Op zoek naar een opleiding om alles te leren over de verzorging van dieren? Dit is de opleiding voor jou. 

Tijdens de opleiding

Hokken schoonmaken, de juiste voeding en de beste verzorging. Je weet veel over dieren. Of het nu een rat, cavia, konijn, kat, hond, vis of vogel is. Alle dieren zijn bij jou in goede handen. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • voeding  
 • hygiëne  
 • verzorging  
 • hokken en slaapplekken 
 • diergedrag 
 • dieren fokken 
 • omgaan met klanten 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding medewerker dierverzorging werk je in een:  

 • kennel of asiel 
 • dierentuin  
 • dierenpension  
 • dierenwinkel  
 • kinderboerderij  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding medewerker dierverzorging? Dan kun je verder studeren op niveau 3, bijvoorbeeld de opleiding zelfstandig medewerker dierverzorging.

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Voor de opleiding medewerker dierverzorging zijn 36 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 36 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker dierverzorging kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Als er cijfers bekend zijn over deze opleiding, vind je dat hieronder.

Aanmelden

Voor de opleiding medewerker dierverzorging zijn 36 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 36 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Medewerker dierverzorging, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.