Bedrijfsleider dierverzorging Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25730

In het kort

Als dierenvriend vind jij maar één ding belangrijk: goed voor dieren zorgen. Gelukkig weet je precies hoe je dat het beste doet. Daarnaast ben je een goede leider. Je denkt als eerste aan de gezondheid van de dieren. Maar je bent ook ondernemer. Je geeft leiding aan een team. Je collega’s werken hard en doen graag wat jij zegt. Komt er een nieuwe kans voor je bedrijf op je pad? Dan pak je die.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding bedrijfsleider dierverzorging iets voor jou?

Ben jij een harde werker en een dierenvriend? En vind je het leuk om leiding te geven aan de mensen van je team? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Als bedrijfsleider dierverzorging weet je veel van dieren. Natuurlijk. Maar daarnaast ben je ook een ondernemer. In jouw bedrijf of op jouw afdeling weet je precies wat jouw team nodig heeft. Je werkt dus graag met dieren én met mensen.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • gezondheid van dieren 
 • veiligheid van mens en dier 
 • leidinggeven  
 • zelfstandig beslissingen nemen  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding bedrijfsleider dierenverzorging werk je in een:  

 • dierentuin 
 • pension  
 • kennel 
 • asiel  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding bedrijfsleider dierverzorging? Dan kun je verder studeren aan het hbo. 

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding bedrijfsleider dierverzorging kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Houder van vissen
 • Houder van herpeten
 • Houder van honden en katten
 • Houder van vogels
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Bedrijfsleider dierverzorging, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.