Dierenartsassistent paraveterinair Breda

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 60
Niveau 4
Crebo 25731

In het kort

Als dierenartsassistent/ paraveterinair ondersteun je de dierenarts. Je geeft voorlichting aan de balie en staat mensen te woord. Je assisteert bij operaties en laboratoriumwerkzaamheden en maakt zelfstandig röntgenfoto’s. Kortom, je bent een echte duizendpoot die een belangrijke rol heeft in de dierenartspraktijk.

Downloads

Alle details


Is de opleiding dierenartsassistent paraveterinair iets voor jou?

Je houdt natuurlijk van dieren. Maar ben jij theoretisch ingesteld? Ondersteunend en dienstverlenend? En kun jij goed met mensen omgaan? Ben jij daarnaast ook nog eens stressbestendig, flexibel bent en graag het initiatief neemt, dan ben jij geschikt voor het vak. 

Na je opleiding ondersteun je niet alleen de dierenarts, maar leer je in geval van nood ook zelfstandig handelen. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met bezorgde baasjes. Jij kunt mensen geruststellen en duidelijk uitleggen hoe hun dier verzorgd moet worden. 

Tijdens de opleiding

 • Omgaan met klanten 
 • Anatomie van het dier in het Latijn 
 • Ziektes herkennen 
 • Medicatie begeleiden

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding Dierenarts paraveterinair kun je bijvoorbeeld aan het werk bij een: 

 • Dierenartspraktijk 
 • Bedrijven waar dieren worden gehouden 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je de opleiding Dierenarts paraveterinair afgerond? Dan kun je doorstromen naar het HBO. Sommige vervolgopleidingen vragen een specifieke vooropleiding of vakkenpakket. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor de BOL opleiding Dierenartsassistent paraveterinair zijn er maar 60 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Toelatingseisen instromen leerjaar 2:

 • Je hebt een diploma dierverzorging op niveau 3 (bij Curio of een andere school) , of
 • Je hebt een havodiploma (starten in leerjaar 2 hangt mede af van hoeveel ervaring een student heeft met de omgang met dieren en dit wordt tijdens de intake besproken).

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij deze opleiding kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Kynologisch instructeur (nog geen examen aanwezig )
 • Verdieping vachtverzorging
 • Houder van honden en katten
 • Houder van overige zoogdieren
 • Paardenkliniek deel 1: nog geen GN examen
 • Paardenkliniek deel 2: nog geen GN examen
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor de BOL opleiding Dierenartsassistent paraveterinair zijn er maar 60 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Dierenartsassistent paraveterinair, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.