Dierenartsassistent paraveterinair Breda

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 60
Niveau 4
Crebo 25731

In het kort

Als dierenartsassistent of paraveterinair help je de dierenarts. Je ontvangt mensen in de praktijk en geeft advies. Je helpt mee bij operaties en in het laboratorium. Je maakt zelfstandig röntgenfoto’s. Kortom, je hebt een belangrijke rol in de praktijk van de dierenarts.  

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Downloads

Alle details


Is de opleiding dierenartsassistent paraveterinair iets voor jou?

Jouw liefde voor dieren staat voorop. Vind je het daarnaast leuk om nieuwe dingen te leren? Zodat je alles weet om de dierenarts te helpen? En kun jij goed met mensen omgaan? Dan is deze opleiding voor jou.   

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe je de dierenarts helpt. Maar je weet ook genoeg om alleen te werken. Dat is handig in geval van nood. Jij weet precies wat een bezorgd baasje nodig heeft. Door jouw woorden voelen mensen zich gerust. En je legt duidelijk uit welke verzorging hun dier nodig heeft. Dit leer je tijdens je opleiding:  

  • Omgaan met klanten  
  • Alles over het lichaam van het dier in het Latijn  
  • Ziektes herkennen 
  • Medicijnen geven  
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding dierenartsassistent paraveterinair werk je in een:  

  • Dierenartspraktijk  
  • Bedrijf waar dieren worden gehouden, zoals een kennel, pension of asiel 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding dierenartsassistent paraveterinair? Dan kun je verder studeren aan het hbo. 

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Docent Sofie

Sinds het schooljaar 2022-2023 geeft Sofie les op drie opleidingen: dierverzorging, dierenartsassistent paraveterinair en paardensport en –houderij.

Ze neemt onder andere examens af en begeleidt studenten. “Passie voor dierverzorging zit er bij alle studenten in, daarom kiezen ze voor één van de opleidingen. Ik vind het fijn om met hen te sparren over bijvoorbeeld hun visie op dierenwelzijn, over huisvesting, rassenkennis en doorfokken. Je ziet hoe de studenten zich razendsnel ontwikkelen. Dat vind ik zo bijzonder aan mijn werk.”

Op de schoollocaties wonen onder andere knaagdieren, reptielen en vogels. “Hierdoor kunnen we de theorie meteen verbinden aan de praktijk. Het is mooi om te zien hoe de studenten de lesstof oppakken. Samen brengen we de theorie tot leven. Soms zijn studenten gespannen voor lessen of examens. Dan praat ik eerst over koetjes en kalfjes om ze op hun gemak te stellen. Daarna kan de les of het examen beginnen. Als docent wil ik ervoor zorgen dat de studenten het leuk vinden om naar school te komen, dat ze zich hier veilig voelen. Want alleen dan kunnen ze tot ontwikkeling komen. Eigenlijk komen we samen tot ontwikkeling.”

Er zijn genoeg projecten waarmee de studenten hun liefde voor dieren in de praktijk kunnen brengen. “Een voorbeeld daarvan is het muizenproject. Dat duurt ongeveer zestien weken. 

De studenten krijgen een vrouwtjes- en een mannetjesmuis. Daarmee fokken ze een nestje. Maar eerst maken ze een plan met een fokdoel. Daarin moet bijvoorbeeld staan wanneer ze de pinkies weghalen bij de moedermuis. De studenten dragen de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de muizen. Ze moeten natuurlijk genoeg voer en water krijgen. Het geeft de studenten een trots gevoel om te zien hoe hun fokproduct zich ontwikkelt en om zorg te dragen voor (jonge) dieren. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een muis niet drachtig wordt. Dan gaan we uitzoeken waar dat aan zou kunnen liggen.” Stage lopen houdt meer in dan het schoonmaken van hokken en stallen. Sofie: “Eén van mijn eerstejaarsstudenten paraveterinair mocht meekijken met het insemineren van varkens. Een student die stage liep in de melkveehouderij is meegeweest naar een symposium voor dierenartsen over droge koeien. En zo is elke stage maatwerk. Gaaf toch? Bijna net zo gaaf als de droombanen die je na de opleidingen kunt gaan doen. Van medewerker  bij een asiel tot hondentrimmer en van medewerker op een paardenbedrijf tot dierenartsassistent. Stuk voor stukberoepen waar je hard moet werken én je je passie voor dieren in kwijt kunt.” 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Meteen beginnen in leerjaar 2? 

  • Je hebt een mbo-diploma dierverzorging op niveau 3 (bij Curio of een andere school).
  • Je hebt een havodiploma.  

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we hoeveel ervaring je hebt met dieren. Als je genoeg ervaring hebt, mag je beginnen in het tweede leerjaar.  

Meer informatie over het toelatingsrecht: https://www.curio.nl/faq/?t=toelatingsrecht 

Voor de bol-opleiding dierenartsassistent paraveterinair zijn 60 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 60 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

 Meer informatie over toelating en aanmelden?

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding dierenartsassisten paraveterinair kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

  • Kynologisch instructeur (nog geen examen aanwezig )
  • Verdieping vachtverzorging
  • Houder van honden en katten
  • Houder van overige zoogdieren
  • Paardenkliniek deel 1: nog geen GN examen
  • Paardenkliniek deel 2: nog geen GN examen
  • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Als er cijfers bekend zijn over deze opleiding, vind je dat hieronder.

Aanmelden

Voor de bol-opleiding dierenartsassistent paraveterinair zijn 60 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 60 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek

Let op! Voor deze opleiding geldt een numerus fixus: lees meer op curio.nl/mbo/numerus-fixus

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Dierenartsassistent paraveterinair, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

De opleiding dierenartsassistent paraveterinair is een numerus fixus opleiding (een opleiding met een beperkt aantal plaatsen) en heeft geen aparte meeloopdagen. Deze worden gecombineerd met het kennismakingsgesprek.

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.