Chauffeur wegvervoer Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25549

In het kort

Je zit graag op de weg en vindt het niet erg om alleen te zijn. Ook vroeg opstaan vind je geen probleem. Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer leer je allerlei soorten lading van de ene plek naar de andere te vervoeren. Dit kan in Nederland of Europa zijn. De lading bepaalt het type vrachtwagen waarmee je rijdt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding chauffeur wegvervoer iets voor jou?

Als chauffeur wegvervoer zit je dagelijks op de weg. Hiervoor moet je vaak vroeg je bed uit. Dit vind jij geen probleem, want je bent een flexibel mens. Je vindt het een uitdaging als je met een oplegger mag rijden. Hoe groter de vrachtwagen, hoe beter! Je bent je bewust van jouw verantwoordelijkheid voor de lading. En voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Natuurlijk ben je het visitekaartje van jouw bedrijf.  

Voor vertrek bepaal je nauwkeurig de snelste route naar jouw bestemming. Daar lever je de goederen op tijd af. Of dit nu aan de andere kant van het land of van Europa is. Problemen onderweg los je zoveel mogelijk zelf op. Kom je er niet uit, dan overleg je met je leidinggevende.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer haal je je vrachtwagenrijbewijs. Je leert van alles over de volgende 3 kerntaken: 

1. Laden en lossen van goederen 
2. Vervoeren van goederen 
3. Voorbereiden en afhandelen van een rit

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding chauffeur wegvervoer kun je hier gaan werken:

  • Transportonderneming 
  • Eigen vervoerder (deze haalt en brengt goederen die bestemd zijn voor het eigen bedrijf, zoals bijvoorbeeld Albert Heijn of McDonald’s) 
  • Ander bedrijf met een transportafdeling

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Chauffeur Wegvervoer op zak? Dan kun je doorstromen naar naar een niveau 3 opleiding.

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Je gaat aan de slag met een digitaal portfolio en bewijskaarten. Hiermee toon je je voortgang tijdens je werkdagen aan. Met deze bewijskaarten toon je aan bepaalde werkprocessen te beheersen op B- (beginner), G- (gevorderd) of BB-niveau (beginnend beroepsbeoefenaar). Deze bewijskaarten worden goedgekeurd door je praktijkopleider van het bedrijf en je studieloopbaanbegeleider van school.  

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding chauffeur wegvervoer kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Digitale vaardigheden basis 
  • Duurzaamheid in het beroep B 
  • ADR stukgoed 
  • Lean en creatief 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. 

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2
Wettelijk cursusgeld 2018-2019 (BBL) vanaf 18 jr €243,- €243,-

*U ontvangt de rekening van de school.
*Wettelijk cursusgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BBL-opleiding volgt. Cursusgeld dat in rekening gebracht wordt, moet altijd betaald worden. Dit geldt ook als de student het College voortijdig verlaat (na 1 oktober 2019) of als hij/zij alleen het praktijkgedeelte (BPV) doet.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2
Licentie rekenen €41,74 €29,75
Licentie taal €41,74 €29,75
Veiligheidsschoenen (indien nog niet in bezit) €28,03  
Radius College MM+KD boek €212,47  
Beroepsgericht Engels €27,75  
Beroepsgericht Duits   €27,75
Routiq €16,99  

*U ontvangt de rekening van de school of van de boekhandel/leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Keuzedelen

Leerjaar 1 2
K0324 | ADR stukgoed   €15,-

*De kosten voor keuzedelen zijn afhankelijk van de configuratiekeuze van de individuele student. Binnen het aanbod zijn er ook kosteloze keuzedelen beschikbaar.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.